Купівля і продаж авто та «е-підприємець». Які нові послуги запрацюють в «Дії»

625 0
У застосунку також оновили дизайн вперше за 4 роки.
Фото: Дія

Фото: Дія

У вівторок, 19 грудня, у Києві під час першого від початку повномасштабної війни «Diia Summit» Міністерство цифрової трансформації представило українцям низку нових цифрових послуг і сервісів, серед яких – освітній застосунок «Мрія», єРезидентство, єНотаріат. Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров також повідомив про зміни у дизайні застосунку «Дія».

«Що ж, чотири роки «Дії». З них майже два роки – це повномасштабна війна. «Дія» витримала. І «Дія» зростає. «Дія» стане ще сильнішою… Зараз «Дія» – це вже 14 цифрових документів у смартфоні та понад 130 онлайн-сервісів. Від першого у світі цифрового паспорта до будівельних послуг та всеукраїнських опитувань. Зараз у нас уже напевно є люди, які навіть і не пам’ятають, а як це було раніше, а як це було – жити без «Дії». І держава як сервіс – це логічний розвиток усіх державних систем у світі», – сказав президент України Володимир Зеленський.

Зараз у «Дії» працюють послуги для внутрішніх переселенців, програма «єОселя», програма «єВідновлення», купівля військових облігацій та програма «єВорог», які дають змогу кожному допомогти Силам оборони та безпеки України. Допомога з безробіття, повернення вкладів, витяги з державних реєстрів і навіть сервіс шерингу авто. 

Загалом у додатку від початку повномасштабної війни на Єдиному порталі державних послуг запущено 70 нових сервісів. Серед найбільш затребуваних послуг серед українців: оформлення свідоцтва про шлюб, документи про народження дитини, декларації із сімейними лікарями, соціальні онлайн-послуги.

Читайте також: У Мінцифри пояснили, чи можуть надходити повістки через «Дію»

Які нові послуги з’являться у «Дії»:


Купівля-продаж машин 

Опівночі 20 грудня запрацює онлайн послуга купівлі-продажу машин в Дії. За словами президента, «всього лише за 15 хвилин можна буде купити чи продати авто через смартфон і отримати новий техпаспорт та номери поштою».

Послуга буде доступна для легкових авто, мотоциклів та мопедів. Продавець формує заяву в Дії та ділиться QR-кодом або посиланням. А покупець — підписує договір, вибирає номерні знаки й техпаспорт. Документи та номери можна отримати доставкою Укрпошти. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко розповів, що скористатися перереєстрацією зможуть тільки ті, хто продає автівку вперше за рік

«Мрія»

Це освітній застосунок та новий продукт Мінцифри. Його мета – моніторинг освітнього процесу учнів та їх здібностей. Отримані дані аналізуватимуть як батьки із вчителями, так і держава (на рівні великих даних). 

«єРезидентство»

Завдяки «єРезидентству» іноземні громадяни отримають можливість в кілька кліків відкрити в Україні ФОП і сплачувати податки.

е-Підприємець.

Це комплексний сервіс, який дасть змогу за однією заявою отримати одразу 8 послуг, необхідних для запуску чи розвитку власної справи. е-Підприємець буде доступний як для новостворених, так і для дійсних бізнесів. Зараз сервіс на етапі тестування, проте найближчим часом запрацює для всіх українців.

Послуги для моряків

На порталі Дія моряки вже можуть подати заяву про отримання кваліфікаційних документів командного складу. А також записатися на кваліфікаційний іспит та подати скаргу на відмову в отриманні кваліфікаційних документів. Зараз у роботі й інші послуги. Зокрема, модернізація процесу отримання кваліфікаційних документів для моряків, а також розширення категорії звань для рядового складу. У найближчі місяці планують додати на порталі Дія замовлення Послужної книжки моряка зі зручним способом оплати та доставки.

Крім того, наступного року планують перезапустити низку сервісів: єШлюб (з можливістю оформити стосунки онлайн і отримати електронне свідоцтво), електронне декларування, комплексну електронну послугу для ветеранів, послугу з подання петицій та пропозицій від місцевої влади тощо.

Також у 2024 році сподіваються запустити послугу з розмитнення автомобілів в «Дії». За словами Михайла Федорова, цього тижня у Верховній Раді зареєструють відповідний оновлений законопроєкт, який має запустити процес.

Що оновили:

Внесення змін про ФОП. 

Відтепер послуга буде автоматичною. Більше не потрібно вказувати податкові дані, коли змінюєте інформацію про ПІБ, місцезнаходження бізнесу, КВЕДи чи контакти. Дія сама підтягне все необхідне з реєстрів, а потім сформує заявку. Результат буде протягом кількох хвилин.

Зміни у дизайні застосунку «Дія» 

Як повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, новий дизайн – це переосмислення всієї «Дії» за останні чотири роки з моменту запуску.

Перше, що змінили – це оновили дизайн самих документів: зробили єдиний стиль, збільшили фото та додали динамічний фон. Тепер зі стека документів можна взагалі прибрати ті, які не використовуються. 

Друге – змінили вигляд послуг та перейменували їх на сервіси. Дизайн залишився легкий: зробили контрастний тапбар, акценти на кнопках та змінили іконки.

Оновлений дизайн/Фото: Мінцифра

Також з’явились стрічки, новий персоналізований розділ, який буде постійно змінюватись і, завдяки певному алгоритму, адаптовується до потреб користувача. У «Дії» з’явилось багато сервісів, які важко відстежувати, тому тепер вони адаптуються до користувача. Ще один новий розділ – новини про те, як розвивається «Дія».

Зазначимо, що загалом застосунком користується 19,8 млн людей, а це майже кожен другий українець.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!