Київ

Київ учергове очолив рейтинг серед порушень мовного закону

690 0
Уповноважений із захисту держмови Тарас Кремень розповів, що саме у столиці країни Києві він фіксує найбільше скарг на порушення норм закону про держмову, насамперед – у сфері обслуговування.
Фото: Vsim.ua

Фото: Vsim.ua

Протягом січня-березня 2023 року мовний омбудсмен Тарас Кремінь отримав 880 звернень про порушення мовного закону в Україні. Незмінним лідером таких порушень, а саме 56% стосуються сфери обслуговування, йдеться у звіті Уповноваженого із захисту державної мови.

«327 звернень стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 170 звернень – порушення безпосередньо під час обслуговування», – зазначає омбудсмен.

Також він отримав 80 скарг щодо порушення вимог мовного законодавства у зовнішній рекламі та вивісках.

Кремінь додав, що  порушення мовного закону продовжують фіксувати і в сфері освіти. За перший квартал цього року надійшло 114 відповідних звернень.

На дотримання мовного законодавства у сфері охорони здоров’я під час надання послуг у лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях та лабораторних центрах також надійшла 41  скарга.

Зі слів омбудсмана, найбільше повідомлень про порушення мовного закону в різних сферах надійшло з Києва (363 звернення), Одеської (128), Харківської (72), Дніпропетровської (73), Київської (42) та Миколаївської (24) областей.

Також 14 звернень надійшло з Полтавської області, по 13 – з Сумської, Запорізької та Львівської областей. 11 скарг отримали з Житомирщини та 10 – з Вінниччини.

На порушення мовного закону у Черкаській області поскаржилося 8 осіб. По п’ять звернень було з Чернігівської, Донецької та Кіровоградської областей. 

З Херсонської, Чернівецької, Волинської, Хмельницької, Тернопільської, Луганської, Закарпатської та Івано-Франківської областей омбудсмен отримав найменше звернень.

До слова, за минулий аналогічний проміжок часу на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 740 звернень.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!