Київ

Київміськбуду не вистачає 24 млрд грн на добудову 20 житлових комплексів

759 0
За 4,5 млрд грн компанія планує добудувати 9 ЖК збанкрутілого конкурента «Укрбуд».

Одному з найбільших забудовників столиці – «Київміськбуду» не вистачає 24 млрд грн на добудову 20 житлових комплексів в Києві. Про це розповіла директорка департаменту продажу та маркетингу компанії Тетяна Маркова в інтерв'ю Forbes.

Частина цієї суми – близько 4,5 млрд грн – потрібна, щоб добудувати дев'ять ЖК, які компанія отримала від збанкрутілого конкурента «Укрбуд».

Нагадаємо, раніше президент «Київміськбуду» Ігор Кушнір заявляв, що причиною заморожених будмайданчиків є низька платіжна дисципліна інвесторів, які купували квартири на виплату.

У компанії вказували, що заборгованість інвесторів становить на червень 2023 року становить 326 млн грн. Умовами відновлення будівництва на усіх об'єктах гендиректор компанії називав викупи нерухомості містом на 300 млн грндокапіталізацією компанії на 1 млрд грн коштом міста або надання банківського кредиту.

Як зазначає представниця компанії Тетяна Маркова, варіант з викупом квартир містом розглядався, але його відклали після рішення провести аудит; залучити кредити у банках на прийнятних умовах не вдалося, а от мільярда гривень мало б вистачити для мінімально необхідних робіт на будмайданчиках до закінчення активної фази бойових дій.
 
 

«Київміськбуд» має кілька обʼєктів на добудівельних стадіях: на шести житлових комплексах площею 411,5 тис. кв. м нерухомості отримано дозвільну документацію. Цей «заділ» дозволить вивести компанію у «плюс» після відновлення попиту», – висловила сподівання забудовника Маркова.

Зазначимо, експерти називають головною проблемою компанії модель перехресного фінансування, коли будівництво здійснюється виключно коштом нових інвесторів, водночас так як кошти не мають цільового призначення та ніким не контролюються, забудовник може перекидати кошти з одного обʼєкту на інший. Унаслідок цього компанія навіть у мирні часи має середню затримку термінів здачі в експлуатацію будинків 17 місяців.
 

Додамо, станом на середину липня будівельні роботи ведуться у ЖК «Урлівський-1», «Урлівський-2», Mirax та «Абрикосовий».

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!