Київ

Київрада затвердила перелік пам'ятників, які негайно приберуть

1071 0
У списку є пам'ятник Алєксандру Пушкіну на Берестейському проспекті та пам'ятник Миколі Щорсу,
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Депутати Київради затвердили перелік обʼєктів, що підлягають усуненню з публічного простору столиці. Йдеться про памʼятники, памʼятні знаки чи елементи оздоблення, повʼязані із комуністичним режимом, історією, культурою СРСР та росії, які містять радянські наративи і недостовірну історичну інформацію. Про це повідомляє КМДА.

Робоча група сформувала попередній перелік пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою росії та СРСР, який включає 297 пропозицій, з них пам’ятники – 95; дошки (пам’ятні знаки), елементи оздоблення тощо – 201, що рекомендується до усунення та/або переміщення до спеціально визначених місць зберігання таких об’єктів.

Наразі, прийнято фінальне рішення про демонтаж (перенесення) 62 об’єктів, щодо яких є висновки науковців.

Водночас співавторка проєкту рішення опублікувала список, до якого внесено 69 об'єктів, які мають бути демонтовані, а деякі вже демонтовані.

Зокрема у списку є пам'ятники Алєксандру Пушкіну, у тому числі у перейменованому парку на Берестейському проспекті та пам'ятник Миколі Щорсу,

Згідно із документом, у місті також планують прибрати зображення серпа і молота з колон мосту Патона і замінити 1941 рік на 1939 на вході до Меморіалу Вічної Слави.

Нагадаємо, у липні розпочинається заміна герба СРСР на щиті монумента «Батьківщина-мати». Замість нього зʼявиться український тризуб.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!