Київ

Київрада затвердила План дій «Зелене місто»

820 0
Документом передбачено впровадження 20 пакетних інклюзивних заходів та залучення орієнтовно 2,5 млрд євро.
Фото: РБК-Україна

Фото: РБК-Україна

Депутати Київської міської ради затвердили План дій «Зелене місто» – комплекс із двадцяти пакетних заходів для розв'язання питань кліматичних змін і довкілля у плануванні розвитку міста. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

«Документ містить розроблені заходи у сфері транспорту, сталої міської мобільності, енергоефективності, водопостачання та водовідведення, управління відходами, збереження довкілля та різноманіття, цифровізації міського господарства та управління даними. Орієнтовне потенційне залучення інвестицій для реалізації заходів Плану дій «Зелене місто» – близько 2,5 млрд євро», – зазначив він.

Джерелами фінансування можуть бути кошти міського бюджету, міжнародних фінансових організацій чи приватний капітал у вигляді інвестицій.

Затверджений План дій «Зелене місто» для Києва розроблений за експертною підтримкою міжнародних компаній «УС Аткінс Інтернешнл Лімітед» (WS Atkins International Limited) у консорціумі з ПІІ «Білфінгер Тебодін Україна» (CFI Bilfinger Tebodin Ukraine) в межах Програми ЄБРР «Зелені міста» за фінансової підтримки Уряду Швеції.

«Загалом участь у консультаціях взяли понад 120 організацій. Опрацьовано понад 200 пропозицій і коментарів відповідно до процедур Стратегічної екологічної оцінки. Участь в обговореннях взяли громадські організації, державні установи, Європейський Банк Реконструкції та Розвитку й, найголовніше, – містяни, які вболівають за трансформацію Києва в екологічно свідоме й «розумне» місто», – додав Поворозник.

Робота над Планом дій «Зелене місто» почалась у 2019 році, коли Київська міська державна адміністрація і Європейський Банк Реконструкції та Розвитку уклали меморандум про приєднання столиці до програми ЄБРР «Зелені міста».

Проєктом документа для розв'язання цих питань передбачено впровадження 20 пакетних інклюзивних заходів та залучення орієнтовно 2,5 млрд євро. 

Сюди входить фінансування з боку міста, МФО та приватне фінансування. Зокрема йдеться про інвестиції у:

  • сталий транспорт і мобільність: розширення мережі громадського транспорту: метро, трамвай, інфраструктура електротранспорту; сприяння користуванню немоторизованими видами транспорту, доступність сталого транспорту (єдиний квиток, велотранспорт); підвищення культури паркування тощо.
  • енергоефективність та низьковуглецеве централізоване теплопостачання.
  • водопостачання та водовідведення: модернізація систем, моніторинг якості води, підвищення ефективності зливової каналізації.
  • управління відходами.
  • подолання природних ризиків підтоплення.
  • розумні рішення та відкриті дані.

 

З українських міст такий документ вже завершено у Львові, плани дій планували також розробляти у Хмельницькому, Кривому Розі та Маріуполі. Загалом в ініціативі беруть участь 43 міста.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!