Київ

Київрада звернеться до Президента та Уряду щодо створення військового меморіального кладовища

724 0
Мер переконаний, що Національний військовий меморіал має знаходитись на території столиці
Фото: КМДА

Фото: КМДА

Київрада звернеться до Президента України та Уряду щодо вирішення питання влаштування Національного військового меморіального кладовища та Київського міського військового кладовища. Про це мер столиці Віталій Кличко заявив на початку сесії Київради.

«Із резонансних і болючих питань, які хвилюють сьогодні киян і суспільство загалом, – це створення Меморіального кладовища для поховань наших Героїв. І сьогодні Київрада повинна звернутися до Президента України та Уряду вжити заходів щодо вирішення питання влаштування Національного військового меморіального кладовища та Київського міського військового кладовища», - сказав він.

Мер нагадав, що в Києві пропонували 4 локації для розміщення Національного військового меморіального кладовища, кожна із яких опрацьовувалась разом з Урядом. Парламент у травні цього року ухвалив спеціальний закон. Його підписав голова Верховної Ради України, але не підписав Президент. Цей закон мав би врегулювати проблемні питання створення Національного військового меморіального кладовища у Биківні. Натомість у серпні Уряд ухвалив постанову, якою визначив нове місце розташування Національного Меморіалу – на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району.

«Відтак, питання створення Національного військового меморіального кладовища та Київського міського військового так і залишаються невирішеними», – підкреслив Кличко.

Мер переконаний, що Національний військовий меморіал має знаходитись на території столиці – в Києві. Аби віддати належну шану полеглим Захисникам та Захисницям України. І на знак поваги до членів родин полеглих.

Нагадаємо, 20 квітня 2023 року Київська міська рада виділила земельну ділянку під створення Національного військового меморіального кладовища в Биківні в Деснянському районі Києва між Броварським проспектом і вулицею Бобринецькою.

Але, як заявили у Мінкульті, ділянка, визначена для будівництва Національного військового меморіального кладовища, потребує ретельних археологічних досліджень з пошуковими та ексгумаційними роботами, адже визначена територія є місцем розташування колишньої таємної спецділянки НКВС УРСР, де відбувалися поховання розстріляних у Києві в 1937-1941 роках жертв масових політичних репресій. За оцінками істориків, у Биківнянському лісі було закопано від 30 до 40 тисяч тіл жертв сталінських репресій.

У серпні уряд прийняв постанову про реалізацію експериментального проєкту щодо проєктування Національного військового меморіального кладовища на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!