Київська міська прокуратура через суд вимагає повернути садибу Терещенків до комунальної власності

709 0
Рішення стосовно цього питання мають винести під час засідання суду 31 січня.
Фото: відкриті джерела

Фото: відкриті джерела

17 січня відбулось засідання Верховного суду України щодо долі садиби Терещенків у Києві. Про його перебіг та прийняті рішення повідомила правозахисниця та дружина нащадка відомої династії промисловців та меценатів Олена Терещенко у Facebook.

«Сьогодні всі в черговий раз обґрунтовано підтримали позов прокуратури та заявили, що Садиба Терещенків має обов'язково повернутися до комунальної власності, оскільки де-юре вона з неї й не вибувала», – повідомила правозахисниця.

Також суд вирішив перенести засідання на 31 січня, де вже точно винесе своє рішення: повернути пам’ятку архітектури до комунальної власності столиці, чи дозволити ВАТ «ЦентрелеватормлинБуд» перетворити стародавню будівлю на офісний центр.

«Сьогодні збереження історичного обличчя Києва – наша з вами відповідальність, відповідальність киян, які під час війни не залишили рідне місто та готові за нього боротися з підступним внутрішнім ворогом!», – сказала вона.
 

Зазначимо, що садиба Терещенків є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вона побудована у 1874-1875 роках за проєктом архітектора В. Краузе у стилі неоготика. Будівлю взяли на облік рішенням Київради в 1986 році. У 1998 році взяли на облік також флігель як щойно виявлений об’єкт культурної спадщини.

У 2007 році садибу, площа якої становить понад 1000 квадратних метрів, передали приватному товариству – ПАТ «ЦентрелеватормлинБуд» – за інвестиційним договором, з умовою провести реставрацію пам’ятки. Проте майже 15 років будівля перебувала у занедбаному стані, що може призвести до її фактичного знищення.

У червні 2021 року прокуратура звернулась до суду з вимогою повернути будівлю у комунальну власність.

Олена Терещенко у своєму дописі зазначила, що серед аргументів сторони відповідача є «папірець невідомого походження» під назвою «додаткова угода», без дати та з сумнівними підписами, які відрізняються від підписів на інвестиційному договорі», тому саме на цій підставі інвестор відмовився від виконання взятих на себе в результаті конкурсу зобов’язань, що в подальшому сприяло занепаду архітектурній пам'ятці

Ігор Ющенко

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!