Київ

Ткаченко пообіцяв повернути римо-католикам костел святого Миколая. Гроші на відновлення дасть Брюссель

976 0
Міністр обіцяв «серйозну чоловічу розмову» з приводу повернення храму святого Миколая вже найближчим часом.
Костел святого Миколая в Києві

Костел святого Миколая в Києві

Передача римо-католикам костелу святого Миколая затягується, оскільки ухвалений закон про передачу об'єктів, які мають статус «національний», не підписаний президентом. За словами міністра, після того, як закон набуде чинності, відомство займеться передачею костелу римо-католикам. Також міністр запевнив, що мерія Брюсселя готова профінасувати проведення протиаварійних робіт у будівлі.

Про це йшлось на відкритій зустріч активістів із міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком, яка пройшла 26 червня у приміщенні Національного художнього музею в Києві. Зустріч стала реакцією міністра на акцію протесту під час фестивалю «Книжковий арсенал», учасники якої вимагали звільнення Ткаченка з посади. У відповідь на ці події міністр запросив усіх бажаючих на зустріч з можливістю обговорити наявні питання у «форматі відкритого європейського суспільства». Повні відповіді міністра на запитання щодо костелу наводить Сredo Україна.

«Нещодавно був ухвалений закон стосовно передачі об’єктів, що мають статус пам’яток національного значення, — відповів Ткаченко. — Після його вступу у дію у нас з’являться законодавчі підстави, щоб це зробити. Я особисто є прихильником рішення [про передачу храму вірянам], бо, на відміну від багатьох інших храмів, що належать державі, цей храм має специфічну історію, а його громада обіцяє вкласти кошти у його реставрацію. Тож коли ми матимемо законодавчу базу, ми повернемося до цього питання. Що ж стосується стану будівлі, не думайте, що ми про це забули. Нещодавно ми провели перемовини із мером Брюсселя стосовно того, щоб розпочати якісь [проти]аварійні роботи, і влада Брюсселя готова виділити на це певні кошти», - заявив Ткаченко.

Олег Яким’як, юрист і секретар Опікунської ради храму святого Миколая, звернувся до міністра Ткаченка, нагадавши йому про довгу співпрацю у питанні повернення храму і про зобов’язання, які влада взяла на себе перед вірянами.

«Формальних підстав для того, щоб не передавати храм вірним (вірянам - Ред.), немає, про це свідчить сам Меморандум, указ президента й розпорядження Кабінету міністрів. Розпорядження передбачало, що храм повернуть після того, як буде знайдено нове приміщення для Будинку музики. Не буду вдаватися в подробиці, чому цього не сталося, але хочу наголосити: у храмі святого Миколая зараз за визначенням вже немає ніякого Будинку органної та камерної музики, тимчасом як храм руйнується. Парафія, за підтримки світової католицької спільноти, зможе опікуватися ним краще, зможе його врятувати — бо сьогодні це питання звучить саме так гостро: храм треба, без перебільшень, рятувати. Тому я хочу почути від вас конкретну дату передачі, коли це відбудеться — або ж чітку позицію Міністерства культури, що цього не відбудеться», - сказав він.

У відповідь на це питання міністр зазначив, що питання передачі костелу римокатоликам затягнулось через невирішене питання переносу Будинку музики, яке ділило приміщення костелу разом з римокатоликами.

«У розпорядженні, на яке ви посилаєтеся, справді написано про необхідність створити Будинок музики. Було вирішено, що цю функцію виконуватиме флігель Жовтневого палацу, де є відповідна зала. На жаль, на будівлю Жовтневого палацу, як і на все майно профспілок, тепер накладено арешт, тому за всього бажання ми [Міністерство] не можемо перебрати на себе флігель Жовтневого палацу. Стосовно передачі, до останнього часу у нас діяла заборона на передачу національних пам’яток. Зараз ухвалено закон [про який згадувалося вище], і у нас є підстави повернутися до цього питання. Як тільки цей закон буде підписано, ми поновимо цю розмову», - відповів Ткаченко.

Після завершення зустрічі  Яким’як повідомив у своєму фейсбуці, що міністр обіцяв «серйозну чоловічу розмову» з приводу повернення храму святого Миколая вже найближчим часом.

Нагадаємо, 1 червня 2022 року, відповідно до Меморандуму підписаного між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією, костел св. Миколая мав бути переданий римокатоликам, втім своїх зобов'язань Мінкульт досі не виконав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!