Київський суд вважає націоналізацію ПриватБанку незаконною

1673 0
У НБУ з цим не погоджуються і готують апеляцію.
Фото: rbcua.com

Фото: rbcua.com

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів та визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на прес-службу суду.

«Суд визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку», – йдеться у повідомленні суду.

У суді вважають, що відповідачі – НБУ та КМУ – не довели наявність визначених законом підстав для віднесення ПАТ «КБ «Приватбанк» до категорії неплатоспроможних. Також у рішенні ідеться про порушення процедури націоналізації банку.

Читайте також: Усі країни живуть у борг. Заступник голови НБУ про кредити МВФ та економіку після виборів

«Наслідком стало неправомірне втручання держави у право акціонерів Банку, зокрема позивача, мирно володіти належним їм майном, що є порушенням як вимог національного законодавства, зокрема Конституції України, так і положень міжнародних стандартів у цій сфері», – ідеться в повідомленні суду.

Натомість у НБУ заявили, що не погоджуються з рішенням суду та готують подавати апеляцію. В НБУ стверджують, що процес відбувався згідно з чинним законодавством для збереження коштів вкладників, а після націоналізації банк перейшов на ринкову бізнес-модель та став найприбутковішим.

«Ми продовжимо доводити законність дій та рішень регулятора в апеляційній інстанції. Вкотре звертаємо увагу, що породжена судовими рішеннями правова невизначеність підриває фінансову стабільність», – повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Національний банк запропонує Раді з фінансової стабільності звернутись до Ради національної безпеки та оборони України, Кабінету Міністрів України щодо подібних судових практик, які шкодять міжнародному іміджу України. 

Читайте також: Нацбанк змінить вимоги до банківських реквізитів

Нагадаємо, ПриватБанк націоналізували у грудні 2016 року. Тоді його визнали неплатоспроможним, а його регулятивний капітал сягнув від’ємного значення. Нестача в капіталі ПриватБанку виявили за результатами стрес-тестування і і підтвердили за результатами інспекційної перевірки та незалежною міжнародно визнаною аудиторською компанією. В НБУ додають, що колишні акціонери не виконали своїх письмових зобов’язань щодо фінансового оздоровлення установи, тож банк націоналізували.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!