Київ

Киянин зареєстрував петицію про відновлення столітньої дерев'яної садиби, яку нещодавно підпалили невідомі

676 0
Минулого тижня невідомі вчергове здійснили підпал пам’ятки архітектури місцевого значення в курортній зоні Пуща-Водиця.

Київський активіст Дмитро Перов на сайті петицій звернувся до Київської міської ради з проханням повернути унікальну пам’ятку в державну власність та відновити її.

«Дача архітектора Брадтмана є унікальним зразком дерев’яного архітектурного мережива! Це одна з останніх Пущанських дач, яка зуміла пережити бої в передмістях Києва - лютого-березня 2022 року. Втім, постраждала вже в березні 2023 року від дій забудовника», – йдеться у петиції.

За словами Перова, будівля має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення і міський департамент культурної спадщини неодноразово звертався з вимогою привести будинок в належний стан. Однак, попередження контролюючого органу проігноровали.

«Відповідно до ч. 2 ст. 19 Закону України «Про охорону культурної спадщини» цей орган [Департамент культурної спадщини КМДА – Ред.] має звернутися до суду з позовом щодо повернення пам’ятки в державну власність (примусовий викуп)», – каже активіст.

Як повідомляли раніше, 29 березня на вулиці Миколи Юнкерова, 37 горіла дерев’яна дача архітектора Едуарда Брадтмана – пам’ятка архітектури місцевого значення в курортній зоні Пуща-Водиця. Ця пожежа стала не першою – наприкінці 2020 року там виявили два підпали.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!