Латвія та Естонія першими у світі офіційно визнали дії росії в Україні геноцидом

879 0
Обидві країни звертають увагу на численні свідчення та докази жорстоких масових злочинів з боку росіян.
Пам

Пам'ятник Шевченку у зруйнованій Бородянці на Київщині/Фото: Дмитро Ларін

На позачерговому засіданні парламент Естонії заслухав виступ глави делегації українського парламенту Олени Шуляк, після чого одноголосно ухвалив заяву про військові злочини і геноцид росії в Україні. Водночас геноцид українського народу визнала й Латвія. Про це повідомляють на сайті парламенту Естонії та на сайті Сейму Латвії, передає Європейська правда.

У Латвії в заяві Комісія закордонних справ Сейму звертає увагу на численні свідчення та докази жорстоких масових злочинів російської армії проти мирних жителів України, у тому числі вбивства жінок та дітей, сексуальне насильство у Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших місцях.

«Для Латвії, як для країни-учасниці ООН, Ради Європи, Європейського Союзу та НАТО, що виступають за демократичні цінності, неприпустимі дії Росії, спрямовані на масове знищення українського народу. Латвія засуджує геноцид та злочини проти людства, а також усвідомлює свій обов'язок визнавати, запобігати і згадувати трагедії, що відбулися, щоб уникнути їх повторення в майбутньому», – йдеться у заяві. 

Читайте також: Велика сімка пообіцяла Україні понад 24 млрд доларів допомоги

Парламент Естонії зазначає у заяві, що в загарбницькій війні росії виявилися систематичні та масові військові злочини, вчинені російськими збройними силами проти українського народу.

«Російська Федерація вчинила, зокрема, масові звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях, зокрема в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь та Маріуполь, а також у багатьох інших населених пунктах України. Це вбивства, викрадення, депортації, ув’язнення, осквернення трупів», – йдеться у заяві Естонії. 

Нагадаємо, група литовських депутатів запропонувала оголосити 9 травня у Литві не лише Днем Європи, а й Днем пам'яті жертв геноциду в Україні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!