Лісові землі біля Львова отримали ексдепутат та родина бізнесменів

1620 0
Уперше про вилучення землі «Галсільлісу» на території Рясне-Руської сільради стало відомо у листопаді минулого року.
фото: умовне, львівський портал

фото: умовне, львівський портал

Земельні ділянки лісогосподарського підприємства «Галсільліс», які під кінець каденції роздала колишня Рясне-Руська сільська рада, отримали колишній депутат та сім’я львівських підприємців. Зараз їхні земельні ділянки загальною площею 0,5 га арештовані. Їхні імена встановили Наші гроші. Львів завдяки ухвалі про обрання запобіжного заходу підозрюваному, опублікованій в судовому реєстрі 8 лютого.

Уперше про вилучення землі «Галсільлісу» на території Рясне-Руської сільради стало відомо у листопаді минулого року. Тоді СБУ та прокуратура заявили, що повідомили колишній голові сільської ради Емілії Смокоровській підозру у зловживанні владою.  За версією слідства, в 2020 році, незадовго до приєднання Рясне-Руської до Львівської громади, Емілія Смокоровська підробила документи щодо місця розташування п’яти земельних ділянок лісового фонду «Гальсільлісу». Ці землі площею 0,5 га в подальшому вивели з державної власності. За даними прокуратури, їхня вартість становить близько 2 млн грн.

Читайте також: На Львівщині під час отримання хабара затримали голову лісгоспу

Галицький райсуд обрав Емілії Смокоровській запобіжний захід у вигляді 99,2 тис. грн застави, яку, як уточнили в прокуратурі, вона одразу ж сплатила. Із ухвали суду відомо, що надалі сільрада виділила ці ділянки приватним особам, які зареєстрували на них право власності. Так, три ділянки, що частково розташовані на землях «Гальсільлісу», отримала одна родина зі Львова: Роман Качмар, Наталія Качмар, які є співвласниками ТОВ «Крокс вест ЛТД», та Ганна Качмар, яка раніше теж була серед засновників цієї компанії. Основний вид діяльності цієї фірми – здача в оренду нерухомості.

Ліворуч на карті відмічена ділянка Зеновія Піха, праворуч – родини Качмарів

Ще дві ділянки, які виділила Рясне-Руська сільрада, розташовані безпосередньо на території «Галсільлісу». Одну з них отримала Леся Козак, яка проживає за тією ж адресою, що і Качмари у Львові. І ще одну ділянку виділили колишньому депутату Рясне-Руської сільської ради Зеновію Піху. Він вніс інформацію про цю ділянку в останню декларацію за 2020 рік. Прізвище Піх не вперше фігурує в історії з сумнівною роздачею землі у Рясне-Руській громаді. Так, син ексдепутата Андрій Піх є співвласником гаражного кооперативу «Пікап», який отримав 10,2 га землі на території сільради у 2020 році. Зараз роздачу цієї землі розслідують правоохоронці, а ці ділянки арештували.

Із ухвал суду також відомо, що у січні 2023 року повідомили про підозру ще одному фігуранту справи земель «Гальсільлісу». Йому призначили понад 53 тис. грн застави. Прокуратура відмовилась повідомити будь-яку інформацію про підозрюваного.

Нагадаємо, що напередодні на Львівщині працівники СБУ затримали керівника одного із лісогосподарських підприємств, якого підозрюють у розкраданні та незаконному збуті лісопродукції. Сировину мали використовувати для будівництва оборонних споруд.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!