Біля Львова очистять озеро і облаштують там реабілітаційно-спортивний центр

21925 0
ЛМР підписала Меморандум з іншими громадами задля очищення та ревіталізації Щирецького водосховища.
фото: fishergo

фото: fishergo

У Львові напрацьовують проєкт щодо очищення Щирецького водосховища, що розташоване у селі Наварія, за рахунок європейського фінансування. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив директор департаменту міської агломерації Львівської міської ради Юрій Лукашевський. 

Озеро Наварія, інша назва «Щирецьке водосховище», перебуває на балансі ЛМКП «Львівтеплоенерго» і використовується для його технологічних потреб. На березі водойми є міська веслувальна спортивна школа.

«Одна з ключових проблем цього озера є те, що туди потрапляє дуже багато побутових стоків. Воно є дуже забруднене та непридатне для нормального плавання та відпочинку. Забруднені притоки озера впадають в Балтійське море, а це вже є територія ЄС. Хоча саме озеро є фантастичне. Відповідно фізично озеро розташоване на території Пустомитівської громади, а річки, які впадають та забруднюють озеро, є на території Солонківської та Сокільницької громад», – зазначив Юрій Лукашевський.

Читайте також: У яких річках Львівщини погіршилася якість води

На базі озера планують створити повноцінну реабілітаційну структуру, де веслувальним спортом могли б займатися ветерани. 

До слова, на сесії ЛМР 14 грудня підтримали підписання Меморандуму про співпрацю між Львівською міською радою, Пустомитівською міською радою, Сокільницькою сільською радою та Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну щодо намірів знайти спільні шляхи забезпечення чистоти Щирецького водосховища (озера Наварія), річок Щирка, Малечковича та Ковир. 

Меморандум має головні три цілі:

  • Зменшити забруднення Щирецького водосховища і його притоків стоками побутової каналізації на території Пустомитівської та Сокільницької громади з метою покращення стану довкілля на території двох громад.
  • Збільшення спортивного і рекреаційного потенціалу озера Наварія (Щирецького водосховища) для використання жителями Львівської агломерації.
  • Створення єдиної системи поводження зі стоками на території трьох громад з метою комплексного вирішення питання забруднення Щирецького водосховища та спільного пошуку фінансування. Меморандум набирає чинності від дня його підписання та є безстроковим. 

 

Нагадаємо, що на березі Щирецького водосховища створять сучасний тренувальний центр веслувального спорту. У водно-веслувальній базі облаштують роздягалки, душові кімнати, тренажерний зал, тенісні корти. Також збудують приміщення для зберігання човнів і спортивні майданчики зі штучним покриттям. 

Наталія Вареник

Опубліковано в межах висвітлення діяльності Львівської міської ради

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!