У Львові мало бути вже 250 електробусів. Чому їх не закупили і що робитимуть далі

2887 0
Їх впродовж трьох років мав виготовити концерн «Електрон».
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

До 2023 року для Львова планували закупити 250 електробусів. Їх впродовж трьох років мав виготовити концерн «Електрон». Наразі закупівлю транспортних засобів призупинили через відсутність фінансування. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив очільник управління транспорту Львівської міськради Орест Олеськів.

За його словами, наразі у Львові є лише один електробус, який місто придбало ще у 2016 році. Це єдиний в Україні 12-метровий електробус, виготовлений на заводі «Електрон». Відтак, від 2020 року місто не отримало жодного із 250 таких транспортних засобів.

«Запитання із закупівлями дуже складне. В бюджеті міста наразі немає коштів для закупівлі електробусів. Фінансові інституції зараз не поспішають відкривати нове фінансування на закупівлю електробусів. Саме тому це питання зараз на паузі», – пояснив він.

Зазначимо, що новий електробус повинен бути десятиметровим, низькопідлоговим і у середньому зможе проїхати 300 кілометрів на самозаряді. Вартість одного електробуса ще у 2021 році становила понад 200 тисяч євро. Їх планували запустити на напрямках, де є не дуже великий пасажиропотік, низькоповерхова забудова, де немає великої щільності забудови, оскільки вони не є великими, десятиметровими.

Читайте також: У Львові закуплять 250 електробусів. Коли на них можна буде їздити

Нагадаємо, що 10 вересня 2020 року у Львові підписали меморандум про закупівлю 250 електробусів. Їх впродовж трьох років мав виготовити концерн «Електрон». Меморандум підписали міськрада, ЛКП «Львівелектротранс», ПрАТ «Концерн-Електрон» та концерн приватних перевізників «Екопастранс». Він передбачав, що впродовж наступних трьох років 200 електробусів закуплять приватні перевізники, а 50 – місто. ЛКП«Львівелектротранс» не знайшов постачальника 50-ти електробусів. Тендер на закупівлю транспорту, який оголосило підприємство напередодні виборів голови Львівської ОТГ, у жовтні 2020 року, не відбувся, бо на нього не подалося достатньо учасників.

У січні 2021 року керівник концерну «Екопастранс» Ігор Самардак у коментарі Тvoemisto.tv повідомив, що «Електрон» уже виготовляє електробус на замовлення концерну приватних перевізників «Екопастранс». 

Додамо, що сьогодні, 5 жовтня, у Львові на вул. Миколайчука згорів автобус №19, який обслуговує АТП-1. Як повідомили у пресслужбі ЛМР, загоряння почалось на зупинці. Вогонь спочатку пробували загасити самостійно, адже мали вогнегасник, однак вогонь миттєво охопив автобус. Причину замаймання наразі з'ясовують експерти. 

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!