Львів отримав історико-архітектурний опорний план міста

800 0
Відтепер отримати дозвіл на будівельні роботи у Львові стане складніше.
ФОТО: ТВОЄ МІСТО

ФОТО: ТВОЄ МІСТО

Для Львова затвердили історико-архітектурний опорний план міста. Відповідний наказ Міністерство культури та інформаційної політики України підписало 22 січня 2024 року, повідомляють у департаменті містобудування Львівської міської ради.

«Львів отримав важливий стратегічний документ для збереження нерухомої культурної та історичної спадщини. Відтепер будь-яке будівництво, реконструкція чи реставрація у межах історичного реалу також вимагатимуть низки додаткових погоджень проєктної документації у ще однієї інстанції – Мінкульту. Отримати дозвіл на будівельні роботи стане складніше», – розповіла керуюча справами виконавчого комітету Наталя Алєксєєва.

Читайте також: Міськрада дозволить збудувати ще дев'ять будинків в районі Під Голоском 

Як йдеться у повідомленні, процес погодження всієї науково-проєктної документації був тривалим. Наприкінці 2021 року Львів відправив документ на погодження у Мінкульт. Окрім бюрократичних моментів, у 2022 році відбулися законодавчі зміни щодо вимог оформлення опорних планів. Усе це ще більше затримало і до того непростий процес погодження. Втім, нелегкий шлях таки вдалося подолати. І після багаторічних очікувань Львів таки має історико-архітектурний опорний план.

Відтак, тепер погоджений, згідно з усіма вимогами чинного законодавства, весь опорний план буде завантажено в електронну будівельну систему. У частині місцевих пам'яток він був завантажений ще торік.

Що таке історико-архітектурний опорний план?

Це базовий документ містобудівної документації, призначений зокрема для опрацювання генерального та детального планів. Документ містить інформацію про окремі споруди та інші об'єкти культурної та архітектурної спадщини. На ньому позначено пам'ятки архітектури, історичну забудову, значні історичні містобудівні об'єкти, пам'ятки історії, елементи ландшафту тощо. Разом з історико-містобудівним планом є основним документом Генерального плану міста. 

Нагадаємо, Верховний Суд зауважив, що межі історичного ареалу м. Львова закріплені на нормативному рівні згідно з історико-містобудівним опорним планом Львова, який входить до Генерального плану міста. Незатвердження науково-проєктної документації з визначення меж історичного ареалу Львова не впливає на правовий режим території як такої, що належить до земель історико-культурного призначення, та не виводить її з-під державної охорони.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!