Львів отримав обладнання для супроводу трансплантації за 98 млн грн

564 0
Це має дозволити проводити потрібні дослідження у Львові та дати поштовх до ще більш активного розвитку галузі трансплантації.
фото: моз україни

фото: моз україни

Львів отримав надсучасне лабораторне обладнання для супроводу трансплантації вартістю 98 млн грн. Йдеться про лабораторію на базі територіального медичного обʼєднання Львова, що отримала секвенатор нового покоління, систему LabScan, протічний цитометр, спектрофотометр, 8 ампліфікаторів різного рівня (зокрема Real Time), апарати електрофорезу, мікроскопи з камерами та програмним забезпеченням експертного класу, низькотемпературні морозильні камери та лабораторні холодильники.

Джерело: МОЗ

«У 2022 українські лікарі провели 384 трансплантації органів, у такий спосіб збільшивши кількість операцій на 20 % у порівнянні навіть із довоєнним 2021 роком. За перші три місяці 2023 року в Україні вже виконано 124 органні трансплантації, з них 35 – у Львові», – каже міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

У грудні минулого року МОЗ разом із Медичними закупівлями України придбали необхідне лабораторне обладнання, яке відповідає найсучаснішим стандартам. Це має дозволити проводити потрібні дослідження у Львові та дати поштовх до ще більш активного розвитку галузі трансплантації. Попри всі виклики та наслідки повномасштабної війни, додають у МОЗ, закупівлі вдалося провести з економією у майже 43%.

Читайте також: Які продукти сприяють підвищенню імунітету. Поради від МОЗ

Наразі вже провели 20 HLA типувань першого класу, зробили 100 крос-матч тестувань, виділили 100 ДНК реципієнтів, які перебувають в листку очікування для наступного типування. Планують забезпечити лабораторний супровід пацієнтам ТМО Львова та провести понад 1000 молекулярно-генетичних та імунологічних досліджень. Потужності закладу дозволяють забезпечити лабораторний супровід всіх трансплантацій в Західному регіоні.

______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!