Львів може подати в суд на Кабмін через заборону розміщувати депозити

2292 0
Ідеться про постанову Уряду про заборону містам розміщувати вільні кошти на депозитах.
Фото: volynnews.com

Фото: volynnews.com

Львів має на депозитній лінії в державному «Укргазбанку» 200 млн грн. Директор департаменту фінансів ЛМР Олег Іщук у коментарі Tvoemisto.tv розповів, що ці гроші наразі місто не чіпатиме, а з Урядом, який учора, 23 січня, заборонив містам класти кошти на депозит, може і судитись – така можливість зараз розглядається.

За словами Олега Іщука, бюджетний кодекс дозволяє містам класти тимчасово вільні кошти на депозитну лінію, а Кабінет міністрів не має права втручатись в законодавчі рішення, що є в компетенції виключно Верховної Ради.

Читайте також: Як швидко навчитись керувати власними грошима. 5 порад

«Заборона означає, що держава нас спонукає купувати державні цінні папери, але вони мають термін – 6, 9 місяців, а ми не можемо на такий великий термін відволікати гроші, бо вони вільні лише тимчасово і в будь-який момент можуть знадобитись для розрахунків з підрядниками», – каже Олег Іщук, наголошуючи, що рішення Уряду є незаконне.

Через рішення Кабміну громада Львова, каже Олег Іщук, може втратити близько 40 млн грн. Тому, імовірно, буде позов проти Кабміну від Львова. До нього можуть приєднатися й інші міста, каже чиновник, бо невдоволених є багато. А до рішення суду дію постанови мають призупинити.

«Це питання зараз розглядається і вивчається, яким чином це зробити. Наскільки мені відомо, на тому рішенні Кабміну не було навіть візи міністра юстиції, він не міг завізувати те, щоб Уряд редагував законодавчий акт, що є в компетенції лише парламенту», – додає Олег Іщук.

Він пояснює, що місто має не строковий депозитний вклад, а депозитну лінію: тобто може в будь-який момент покласти гроші в банк і в будь-який – забрати. Банк визначається на конкурсі – хто запропонує більшу відсоткову ставку. Цьогоріч це трохи більше 15% від «Укргазбанку».

Читайте також: Як заощаджувати гроші правильно: 8 порад від Михайла Сала

«Це розміщення тимчасово вільних коштів на депозит. Доходи бюджету надходять по 1/12 у місяць, а видатки бюджету розвитку, як правило, проводяться, коли завершені роботи, коли літо. Щоб ці гроші просто так не лежали, місто розміщаємо їх в банку під відсоток. Коли настає час і роботи виконані, то ми забираємо гроші з депозиту і розраховуємось ними за те, що передбачено в бюджеті депутатами», – каже Олег Іщук.

За його словами, минулого року Львів таким чином заробив 57 млн грн, позаторік – 55 млн грн.

Нагадаємо, Кабмін ухвалив рішення про заборону містам класти кошти на депозит учора, 23 січня. Урядовці вважають, що міста мають вкладати гроші в покращення якості послуг для мешканців, а не накопичувати їх.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!