Львів у минулому і тепер: парк «Стара стрільниця». Раритетні фото

7510 0
Пропонуємо подивитися кілька старих світлин невеликого парку, що належав стрілецькому братству і порівняти, як це місце виглядало в минулому, а також, який вигляд парк має зараз.
Фото: Марія Стахів

Фото: Марія Стахів

Цей невеликий парк розміщений неподалік Високого замку, між вулицями Лисенка і Барвінських, на південному схилі гори Стефана. Він належить до нових озеленених територій, облаштованих у Львові за доби бідермаєру. Закладений на ділянці, виділеній у 1775 p. стрільцям львівської міської міліції — т. зв. «Стрілецькому братству» (Confratemitas Jaculatorum). Ця військова структура за пізнього середньовіччя формувалася міськими цехами для оборони Львова.

Творець: Едвард Тшемескі

Видавець: Видавництво «Центр Європи», Львів

Дата: 1900

Правове регулювання: Львівський історичний музей

Її діяльність пов'язувалась з численними традиціями, зокрема, з процедурою стрілецьких змагань і виборів найвправнішого стрільця, який отримував титул «куркового короля». Ритуал виборів відбувався щорічно на католицьке свято Божого Тіла. З часом львівське «куркове товариство» втратило функцію військової організації, перетворюючись на елітний міський клуб — об'єднання багатих міщан («колтунерії»).

Міська стрільниця на вулиці Лисенка. Листівка 1900 року

Джерело: photo-lviv.in.ua

У другій половині ХVІІІ ст. для потреб товариства надали велику садову ділянку, розташовану неподалік від Замкової гори, під схилом меншої височини — т. зв. гори Стефана. Тут товариство облаштовало стрільницю і проводило свої традиційні збори та ритуали. Повз територію стрільниці була прокладена вулиця, названа згодом «Курковою» (сучасна вул. Лисенка).

Читайте також: Вулиці Львова. Перший львівський парк — вулиця Лисенка

Дата: 1949-1956

Правове регулювання: Володимир Румянцев

Цю територію впорядкували у 1823 р., коли професор Ернст Віттманн заклав тут ботанічний сад. Поруч з садом у 1825–1829 рр. за проектом архітектора Франца Трешера спорудили будинок стрільниці з приміщенням для зборів та святкувань. У 1870–71 рр. з'явився новий будинок, запроектований Йозефом Енгелем .

Подальші роботи з упорядкування саду стрільниці і розширення його як пейзажного парку були проведені 1890 p.

Постамент з погруддям Яна III Собєського перед будинком Стрілецького товариства на вулиці Лисенка. Фото 1900 року

Джерело: photo-lviv.in.ua

Під кінець 1940-х рр. старовинний парк Куркового братства перетворили на міський парк культури і відпочинку. Але з відкриттям нового парку ім. Богдана Хмельницького, парк стрільниці, фактично, припинив своє функціонування.

Дата: 1905

Правове регулювання: Володимир Румянцев

У будинку колишнього стрілецького товариства за радянських часів господарем був ансамбль пісні і танцю Прикарпатського військового округу. Зараз будівлю передали військово-історичному музею — Музею визвольних змагань України.

«Стара» стрільниця на вулиці Лисенка та прилеглий до неї ботанічний сад у 1828-1848 рр. Листівка 1916 року

Джерело: photo-lviv.in.ua

Парк «Стара стрільниця» розташований на схід від середмістя і південніше від Високого замку, займаючи ділянку між сучасними вулицями Лисенка і Барвінських, на південному схилі гори Стефана — невисокого пагорба між Замковою та Змієвою горами. Рельєф місцевості дав змогу створити тут мальовничий парк, на територію якого можна зайти з вул. Лисенка, через браму в огорожі будинку №23а.

Ботанічний сад був закладений на цьому місці Ернстом Віттманном. У результаті подальшого впорядкування і розширення (1890) сад набув композиційної структури пейзажного парку. Серпантин паркової доріжки піднімається схилом угору, до вул. Барвінських, яка межує з Високим замком та Знесінням.

Парк «Стара стрільниця» є складовою частиною східного сегмента львівського садово-паркового кільця в межах комплексу «Високий замок — Льоншанівка — Цетнерівка — Погулянка».

Щоб більше дізнатися про інші паркові зони Львова, варто клікнути на посилання, що є на цій карті.

За матеріалами: lvivcenter.org, photo-lviv.in.ua

Марія Стахів,
фото авторки та з відкритих джерел


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!