В бойківській хаті на Львівщині знайшли декалог ОУН

25226 0
Науковці виявили, що записка лежала під дахом будинку близко 80 років.

Під час евакуації старої бойківської хати з села Плав’я до заповідника «Тустань» на Львівщині знайшли важливу багаторічну записку – декалог ОУН (10 заповідей українського націоналіста). Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив один із залучених дослідників проєкту, директор історико-культурного заповідника «Тустань» Андрій Котлярчук.

Читайте також: До «Тустані» привезли унікальну різьблену хату із Плав'я

«Ми вилучили з конструкції самої хати декілька предметів, зокрема і записку. Довго не розуміли, що саме це за матеріал, бо папір був згорнутий в кілька разів. До того ж, за рахунок своєї давності він став дуже крихкий і ми не могли самостійно його розкрити, не пошкодивши, тому в грудні місяці передали записку фахівцям, які професійно обробили її. Тоді вже нам вдалося побачити повний текст декалогу ОУН, написаний ледь помітним олівцем. Однозначно, знахідка пов’язана з періодом визвольної боротьби підпільного руху (ймовірно, кінець 1940-х початок 1950-х років)», – прокоментував Андрій Котлярчук.

Фото: з сайту lviv.media

Також він додав, що в старій бойківській хаті знайшли кілька інших цікавих артефактів, зокрема, монети та паперові купюри, ручну косу, гострі леза тощо. 

До слова, цей будинок відтворювали за всіма повір’ями бойків і його підвалини встановлювали саме в суботу, щоб вберегти хату від всього злого, а в спеціальні виїмки оселі поклали гроші, аби в його господаря був добробут і достаток. 

Зазначимо, що дерев'яну хату початку ХХ ст. із села Плав’я до заповідника «Тустань» перевезли в листопаді 2023 року. Врятована хата із села Плав’я з різьбленою галереєю – один з останніх збережених зразків місцевої школи народного будівництва.

Дар'я Гречанюк

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!