Вони йдуть на світло. Як у Львові економлять енергію

4469 0
13 та 14 лютого екологи у всьому Світі відзначатимуть Перший глобальний день кліматичних дій (Global Divestment Day). У цей день люди в усьому світі мають вийти на вулиці, щоби вимагати від влади реальних дій на захист майбутнього планети. Утім, як показують українські реалії, доволі часто досягти суттєвої економії енергії можна навіть без втручання влади – досить лише бажання та рішучості. Tvoemisto.tv пропонує успішні історії тих, хто наважився відступити від традиційних методів господарювання, та вже сьогодні економить енергію і гроші. Перша історія про об’єднання ОСББ «Оберіг», що на вул. Стрийській, де більше не переплачують за непотрібне освітлення.

Гроші в нікуди, енергія на вітер. Саме так можна назвати лампочки, що світяться під’їздах  в сотнях львівських багатоповерхівок впродовж цілої ночі, а іноді і цілий день. Змінити ситуацію швидко та кардинально зуміли в об’єднанні ОСББ «Оберіг»: у всіх під’їздах тут встановили датчики руху, які автоматично вмикають освітлення тільки тоді, коли воно комусь потрібне.

«Роботи із встановлення такого обладнання у 5 будинках тривали декілька років. Датчики встановлювали у під’їздах по черзі», - розповідала tvoemisto.tv голова правління асоціації ОСББ «Оберіг» Стефанія Климко.

На кожному поверсі встановлено по два датчики руху. Вони спрацьовують, коли відчиняються двері ліфту, квартирні двері, або коли хтось підіймається сходами. Освітлення вмикається тільки вночі, коли датчики фіксують рух, та автоматично вимикається через півтори хвилини.

Така система дала можливість зменшити витрати на освітлення майже на половину, каже Стефанія Климко. Якщо раніше освітлення в під’їзді в місяць обходилося у 200 гривень, то тепер ця сума зменшилася майже вдвічі. Обладнання та робота із встановлення датчиків в одному під’їзді обійшлися близько у 3-4 тисячі гривень.

«Людей важко привчити вимикати світло. Іноді воно світилося навіть удень. Датчики руху дали можливість вирішити проблему», - каже голова правління асоціації ОСББ.

Вже на момент встановлення датчиків руху у всіх під’їздах об’єднання ОСББ стояли енергозберігаючі лампи. Керівництво ОСББ думає про більшу економію – поступово енергозберігаючі ртутні лампи, що виходитимуть з ладу, будуть замінювати на ще більш економний варіант – світлодіодні лампи.

«Звичайна енергозберігаюча лампа, що дає освітлення як лампа розжарювання потужністю 30 Ват, використовує 15 Ват, а от світлодіодна, що дає аналогічне освітлення, використовує всього 2 Вати. Коштує така лампа не надто дорожче ніж енергоощадна – її можна придбати від 38 грн», - пояснила Стефанія Климко. Зекономлені за рахунок енергозберігаючих ініціатив кошти у ОСББ скеровують на ремонти та благоустрій.

На жаль, сьогодні у Львові така ініціатива  – справжнісінька екзотика. Попри балачки про енергозбереження, на ділі ЛКП міста вкладати кошти для того, щоби економити, наразі не поспішають. У більшості під’їздів не те що датчиків руху ніхто встановлювати не планує - тут досі активно «знищують енергію» звичайнісінькі жарівки.

Утім, свій вклад заради позитивних змін може зробити кожен. Можна, скажімо, написати скаргу в ЛКП, подати ідею щодо зміни ситуації в мерію, або ж, «на зло кондуктору» замінити біля свого помешкання жарівку на енергозберігаючу або світлодіодну лампу. А спускаючись зранку по сходах, не полінуйтеся, і вимкніть світло на усіх поверхах.

Наталія Горбань.

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!