Львівські лікарі виправили двобічну розщілину губи у 3-місячного хлопчика

781 0
Про ваду у малюка батьки дізналися на 21 тижні вагітності.
фото: охматдит

фото: охматдит

Щелепно-лицеві хірурги Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» успішно виправили вроджену ваду у 3-місячного малюка з Одеси. Про діагноз сина батьки дізнались ще під час вагітності. Про це повідомили у закладі.

У Яни з Одеси Максим - перша дитина. Про вроджену ваду щелепно-лицевої ділянки - двобічну розщілину губи і альвеолярного відростка - вона дізналася на 21 тижні вагітності, під час планового УЗД. Тато і мама Максимка почали вивчати, де ж можна допомогти своєму синочку. 7 місяців вони чекали на рятівнуоперацію і ось її зробили львівські дитячі щелепо-лицеві хірурги. 

Познайомилася команда лікарів з маленьким пацієнтом ще до народження. Після консультацій з генетиками, амніоцентезу (дослідження навколоплідних вод для зʼясування причин вади) батьки Максимка наважилися зателефонувати щелепно-лицевій хірургині Христині Пограничній. Вона все детально розповіла їм про те, як зустріти синочка, налагодити годування і найкраще підготуватися до операції із закриття дефекту губки. 

Коли у лютому цього року хлопчик народився, вони вже були озброєні знаннями і стежили, щоб малюк добре набирав вагу. Коли ж ваги показали заповітну цифру, яка дозволяє провести операцію, усією родиною разом з бабусею приїхали до Львова на операцію.

Читайте також: У Львові прооперували 5-річного хлопчика з рідкісною патологією

«Ми мешкаємо в Одесі неподалік аеродрому, який у часи повномасштабного вторгнення регулярно обстрілюють. Усю вагітність я провела під звуки вибухів на аеродромі, а одного разу дуже налякалася, бо було гучніше, ніж завжди. Напевно, тоді і виникла ця вада у нашого синочка, бо інших причин, які би викликали цю проблему, чи генетичних синдромів лікарі не виявили», - каже мама хлопчика.

Батьки пригадують, що їх лякало народне формулювання патології - «заяча губа». Але зізнаються, що все виявилося значно простіше.

«Найбільше нас підтримували лікарі нашого сина, бо вони найбільше розуміли проблему. Нам розказали, що нас чекає у майбутньому, ми знали, що маємо робити, з якою послідовністю, як зустріти сина, налагодити годування і підготуватися до операції. Коли моя мама запанікувала, почувши діагноз сина, я її заспокоювала і пояснила, як таке лікується сучасними способами, що все відрізняється від тих страшилок, які розказують. Мама теж визнала, що все не так страшно і більше не слухала нікого. Ми не хотіли, щоб нам давали поради «совєти», ми за сучасну інформацію від досвідчених лікарів», - каже Яна.

Операція пройшла успішно, лікарям вдалося повністю виправити дефект губки, малюк одужав і вже поїхав додому. 

«Максим нарешті їсть зі звичайної дитячої пляшечки, як усі малюки, видно, що йому вона більше подобається, ніж спеціальна, з якої їдять дітки з незрощенням, видно, що йому їжа смакує, він аж очка заплющує від задоволення під час годування. Ми чекали своє щастя 7 місяців, багато працювали, щоб допомогти йому статися і от воно сталося з нами», - ділиться матуся.

Нагадаємо, щелепно-лицеві хірурги Центру «Охматдит» успішно прооперували 4-місячну Маргариту із Кропивницького, яка мала розщілину губи.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!