Львівські медики вчасно попередили розвиток важкої онкопатології у 7-річної дівчинки

977 0
За одужання маленької львів’янки команда лікарів боролася три місяці.
фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

Лікарі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру вчасно діагностували і попередили розвиток у 7-річної дівчинки з пересадженою ниркою важкого онкозахворювання – лімфоми. За одужання маленької львів’янки команда лікарів боролася три місяці і їм вдалося не допустити розвиткок важкої недуги. Про це повідомили у Центрі. 

«Трансплантацію нирки Вероніці провели у 2021 році за кордоном. А восени 2023 року сім'я звернулась до нас із скаргами на сильно збільшені лімфатичні вузли та високою  гарячкою. Ми виявили підвищення усіх гострофазових показників та погіршення функції трансплантованого органу. КТ-скрін з контрастуванням показав збільшення усіх груп лімфовузлів. Патоморфологічне дослідження вузлів, вилучених хірургами, підтвердило наші підозри - посттрансплантаційний  лімфопроліферативний розлад», – розповів керівник Клініки нефрології, діалізу та трансплантації нирки ЗУСДМЦ Роман Андруневич.

Читайте також:  У львівській лікарні 17-річному юнаку пересадили шкіру з посмертного донора

Проліферація – це аномальна клітинна активність. Зі слів медика, ускладнення може виникати як наслідок хронічної вірусної інфекції у пацієнтів після трансплантації, які отримують імуносупресивну терапію. Нелікований лімфопроліферативний синдром поступово переходить у ходжкінську або неходжкінську лімфому (рак крові). У лікуванні Вероніки застосували таргетну терапію монокланальними антитілами. Адекватне і своєчасне лікування допомогло: усі групи лімфовузлів повернулись до нормальних розмірів, повністю відновилась функція нирки та внормувались усі важливі показники.

«Історія з Веронікою доводить, що період після трансплантації нирки - не менш важливий, ніж сама пересадка. Батьки дітей з трансплантованими органами мають навчитись швидко реагувати на будь-які зміни у самопочутті дитини: наприклад, на гарячку невідомого походження, особливо, якщо вона протікає із збільшенням лімфатичних вузлів. І найкраще, звертатись до спеціалістів Центру, які мають достатньо досвіду, щоб диференціювати ці симптоми з мононуклеозом», – сказав Роман Андруневич.

Нагадаємо, у Львові провели успішну трансплантацію кісткового мозку трирічній дитині. 

Юлія Кметик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!