Львівські медики витягнули 11-сантиметрового паразита з ока чоловіка

2414 0
Це перший випадок цьогоріч, коли у людини виявили рідкісне паразитарне захворювання.
Фото умовне

Фото умовне

Медики витягнули 11-сантиметрового паразита гельмінта з ока 43-річного львів’янина. Про це повідомив Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб. 

«Перші прояви захворювання (набряк повіки) чоловік помітив наприкінці січня. Звернувся до однієї з офтальмологічних клінік Львова. Там призначили лікування з приводу запального процесу сльозового мішка ока. Оскільки лікування не допомагало, чоловік звернувся по допомогу до одного з львівських лікувальних закладів. Під час операції на оці планували вилучити новоутворення. Однак замість пухлинки медики витягнули гельмінта завдовжки 11 см», – йдеться у повідомленні. 

Медики вказують, що це перший зафіксований випадок паразитарного захворювання дирофіляріозу цьогоріч. Минулого року таких було три, а 2022 – два. 

Нагадаємо, що останній випадок такого захворювання зафіксували у липні минулого року. Детальніше – за посиланням.

Довідка: 

Дирофіляріоз — це тканинний зоонозний гельмінтоз. Захворювання з важкими ураженнями усіх систем організму, як людей, так і тварин. У людини зазвичай розвивається підшкірний дирофіляріоз. 

Основними джерелами дирофіляріозу є собаки, коти, вовки, лисиці, бобри, плазуни. Однак безпосередньо від собак та котів людина не заражається. Збудник їй передається при укусі інфікованих комарів, кліщів, бліх, які насмокталися крові зараженої тварини. Проявляється або підшкірними вузлами, або у багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно.

При ураженні ока виникають вузли під шкірою повік. Передусім при захворюванні у місці локалізації пухлини людина відчуває сверблячку та печію різного інтенсивності. Характерною ознакою також є міграція гельмінта під шкірою, коли людина може відчувати пересування чи ущільнення пухлини. Інколи хворі скаржаться на головний біль, нудоту, слабкість, підвищення температури тіла, сильний біль у місці локалізації гельмінта. Діагностують дирофіляріоз при дослідженні паразита після його вилучення з організму хворого. Гельмінт видаляють із пухлини при планових втручаннях або випадково, при вилучанні новоутворень.

Володимир Федорович

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!