Львівських школярів закликають відмовитися від повітряних кульок на останніх дзвониках

8215 0
Tvoemisto.tv з’ясовувало, наскільки шкідливими для довкілля є повітряні кульки та якою екоальтернативою їх можна замінити на святах у львівських школах.
ілюстративне фото: aeromania.com.ua

ілюстративне фото: aeromania.com.ua

Гелієві повітряні кульки вже давно стали незмінним атрибутом свят. Їх люблять діти, ними прикрашають вітрини та корпоративні вечірки. Проте в той же час вони шкодять довкіллю. Нещодавно учні вінницької школи зняли відео, у якому закликали навчальні заклади відмовитися від неекологічних повітряних кульок на святкуваннях першого та останнього дзвоників і натомість посадити дерево. На YouTube відео має понад 25 тисяч переглядів.

Багато виробників кульок стверджуть, що їх роблять із латексу, який розкладається за 3-4 місяці. Насправді у складі переважно присутній пластик, який значно дешевший за «обіцяний» латекс. Про це в коментарі Tvoemisto.tv розповів львівський екоактивіст, координатор проекту «Екологічна ініціатива "Чисте місто"» Олег Котис.

«Повітряні кульки виробляють з пластику, який серйозно шкодить навколишньому середовищу, особливо якщо їх надувати гелієм. Це красиво виглядає при запуску в небо, але мало хто думає про невтішні наслідки. Кульки можуть впасти на дерева або на територію зеленої зони. Відтак у них можуть заплутатись тварини, а пташки їх можуть прийняти за їжу», – каже він.

Олег Котис зауважує, що пластик розкладається близько тисячі років, а переробити його технологічно важко. В Україні такої можливості немає, каже екоактивіст.

«Теоретично китайські ліхтарі – кращі, бо у їхньому складі переважає папір. Але є пожежна небезпека, бо пориви вітру можуть віднести ліхтарики до житлового сектору та будівлі самої школи. Тому в населених пунктах це не бажано робити», – розповідає він.

Найбільш вдалою альтернативою кулькам може стати повністю екологічна посадка дерев або квітів. Дерево залишиться назавжди – на нього можна повісити табличку з роком випуску або класом.

Як розповіла Tvoemisto.tv начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик, міська рада регулярно проводить просвітницькі екозаходи, аби діти були більш екологічно свідомі. Крім того, управління освіти підтримує ініціативу відмови від повітряних кульок, проте не може наказати школам не запускати їх.

«По школах міста уже почали піднімати питання відмови від повітряних кульок, ми це обговорювали з навчальними закладами. Ми розуміємо, яку шкоду можуть нанести кульки навколишньому середовищу, але школи є автономними, тому все залежить тільки від батьків та дітей. Ми можемо рекомендувати, але вирішуватимуть все одно вони. Заборона запуску кульок не є компетенцією управління освіти, оскільки це не стосується навчального процесу», – каже вона.

Садити дерева замість повітряних кульок планують вже у НВК імені Василя Симоненка, про що в коментарі Tvoemisto.tv розповіла директорка навчального закладу Ярослава Скоропад.

«Запускати кульки старшокласники точно не будуть, планують посадити дерева у сквері ліцею. Проте якщо батьки не погодяться на таку екологічну ініціативу, то випускники будуть випускати голубів», – говорить вона.

За її словами, зараз батьки оцінюють вартість саджанців, а після батьківських зборів наступного тижня ухвалять остаточне рішення.

Катерина Гаценко

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!