Львівський протезний завод можуть передати у комунальну власність. Що це означає

8572 0
Як йдеться у пояснювальній записці до проєкту ухвали, на сьогодні завод практично не функціонує.
фото: protez.com.ua

фото: protez.com.ua

Міська рада ініціювала передачу Львівського казенного експериментального підприємства засобів пересування і протезування (Львівський протезний завод) у комунальну власність. Напередодні комісія підприємництва, інвестиціій, цифрової трансформації та спадщини підтримала проєкт ухвали «Про надання згоди на прийняття у комунальну власність Львівської міської територіальної громади цілісного майнового комплексу».

Як йдеться у пояснювальній записці до проєкту ухвали, на сьогодні завод практично не функціонує. Разом з тим, внаслідок війни існує велика потреба в забезпеченні допоміжними засобами реабілітації особам, що постраждали внаслідок бойових дій і потребують протезування. У реабілітаційному центрі «Незламні» станом на сьогодні відкрили майстерню з протезування та розпочаоли встановлення біонічних протезів кінцівок. Однак, додають в ухвалі, для того, аби надавати допомогу усім тим, хто постраждав черезу війну, треба нарощувати виробничі потужності – це можна робити на базі Львівського протезного заводу.

Читайте також: «Власта» є частиною історії міста, у цьому ми вбачаємо цінність

Водночас керівник департаменту економічної політики ЛОВА Степан Куйбіда зазначає, що що віддавати таке підприємство у комунальну власність держава не повинна, оскільки жодного, на його думку, успішного кейсу про розвиток ЛКП у Львові нема. 

«Станом на зараз завод залишається у державній власності і про зміну форми власності не йдеться, лише триває процедура перетворення підприємства із казенного, тобто такого, де єдиним власником є держава, і яке не підлягає приватизації, на державне, яке колись у майбутньому можна буде приватизувати. Так, це підприємство має багатомільйонні борги зі сплати податків і виплати зарплат. Так, там сотні виконавчих проваджень, які не дають йому шансів на розвиток без втручання власника, тобто держави, але це доводить лиш ту тезу, що держава не може бути ефективним менеджером такого підприємства. Чи означає це, що вона повинна віддати підприємство у комунальну власність? На мою скромну думку, ні, бо я не знаю якихось успішних кейсів від Львівської міської ради щодо успішного розвитку будь-якого комунального підприємства. Я можу, звичайно, помилятись, але назвіть мені хоча б одне ЛКП, про яке говорить уся Україна і куди приїжджають перейняти досвід», – каже він. 

Міська рада брала участь в аукціоні з продажу готелю «Власта» для потреб міста, проте не перемогла. Водночас завдяки цьому майновому комплексу, як пояснює голова комісії ЛМР Оксана Динік, сподіваються розширити та покращити сферу надання медичних послуг. Натомість Степан Куйбіда вважає, що Львів може виділити ділянку землі у безпосередній близькості від ТМО №1 і побудувати там сучасне протезне відділення, а закордонні партнери, за його словами, допоможуть із обладнанням. 

Читайте також: На Львівщині є ще 200 закладів, де можна поселити переселенців

«Міська влада Львова вирішила піти зовсім іншим шляхом: довгим, бюрократичним і невідомо чи таким, який матиме успіх  звертатись до держави і вимагати передачу величезного комплексу у комунальну власність. А може питання зовсім не в потребі розвитку сфери протезування? А може у Львові просто знову якийсь із забудовників поклав око на земельну ділянку, де зараз протезний завод? Я ці питання залишу поки що без відповіді...», – зазначає керівник департаменту економічної політики ЛОВА.

Степан Куйбіда додає, що Львів може спробувати допомогти цьому державному підприємству. На його думку, достатньо замовляти там продукцію або орендувати у нього частину приміщень і поставити там найсучасніше обладнання, щоб виробляти якісні засоби протезування та пересування. Він вважає, що вирішити цю проблему можна спільно – для цього потрібне державно-приватне партнерство Кабінету міністрів, Міністерства соціальної політики, Львівської ОВА, Львівської облради, міської ради із залученням приватних інвесторів та іноземних грантодавців. Міністерство соціальної політики може провести відкритий конкурс, на якому обрати такий менеджмент, який буде знати, що робити з протезним заводом.

Для довідки

Львівське казенне експериментальне підприємство засобів пересування і протезування розташований на вул. Рудненській, засноване у 1921 році. Завод виготовляє протези на основі іноземних комплектуючих.

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!