Львівський суд скасував дозвіл на встановлення вітряків на Боржаві

2539 0
На полонині хочуть збудувати 34 вітряки по 150 метрів кожен.
Фото: Іштван Цап

Фото: Іштван Цап

Восьмий апеляційний суд Львова скасував дозвіл на будівельні роботи та встановленню вітряків на Боржавському хребті, що на Закарпатті. Про це повідомив заступник міського голови Ужгорода Іштван Цап.

Судове засідання за апеляцією ГО «Ноосфера» та Всеукраїнського громадського руху Save Borzhava до київської Держархбудінспекції відбулося сьогодні, 2 вересня. Забудовник ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» отримав дозвіл від ДАБІ на будівництво 34 вітроенергетичних установок висотою до 180 м на вершинах та відрогах Боржавських Полонин.

Однак уся територія будівництва віднесена Радою Європи до «Смарагдової Мережі», тобто ця зона є особливо цінною для збереження біорізноманіття у Європі. Захисники Боржави кажуть, що масштабні будівельні роботи на нестійких ґрунтах полонини призведуть до ряду катастрофічних наслідків для чутливої гірської екосистеми, а також для господарства прилеглих районів. 

Боржавський хребет

Додамо, що ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» належить громадянам Туреччини Тевфіку Ямантурку та Мусфіку Хамді Ямантруку, хоча зареєстроване на Закарпатті, у Воловці. Компанія почала готувати документи на забудову Боржави ще у 2017 році. Йдеться про будівництво вітрової електростанції потужністю 120 МВт на 34 вітряки по 150 метри. Будівництво ВЕС мали розпочати у 2019 році.  

Інвестор підготував проєкти землеустрою під кожен вітряк окремо. Попри численні зауваження науковців та екологів проект отримав задовільну оцінку у департаменті екології Закарпатської ОДА. Тоді захисники полонини почали оскаржувати дозволи на будівництво у суді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!