Львівський ювелірний завод може стати банкрутом

4299 0
За непогашені покупцями заборгованості підприємство може зазнати збитків на 3,29 млн грн.
Фото: Кулемет

Фото: Кулемет

Державне підприємство «Львівський державний ювелірний завод» може стати банкрутом. Про це повідомили у Розрахунковій палаті України.

Читайте також: На вулиці Чупринки продають частину приміщень Містопроекту

Такі висновки зробили за результатами аудиту ефективності управління майном держпідприємства, що має фінансові наслідки для державного бюджету, за 2017–2018 роки та перше півріччя минулого року. 

За висновками Розрахункової палати, ювелірний завод має нестійке фінансове становище через скорочення оборотності активів, зменшення прибутковості та неспроможності відтворити й розширити виробництво. Тож оголосити про банкрутство завод може вже у середньостроковій перспективі.

«До цього призвела, зокрема, бездіяльність керівництва підприємства щодо погашення податкового боргу перед бюджетом на суму 30,24 млн грн, який виник у 2012–2013 роках. План погашення податкового боргу в заводу відсутній», – кажуть у Розрахунковій палаті.

Зазначається, що Мінекономрозвитку у 2017–2018 роках та першому півріччі 2019 року не забезпечило ефективного управління майном заводу. Аудитом встановив низку фактів і недоліків, що негативно вплинули на господарську діяльність підприємства та призвели до незаконних витрат на суму 25 тис. грн, нераціональних – 98,9 тис. грн, непродуктивних – більше 2,02 млн грн, неекономних – 782,6 тис. гривень.

За непогашені покупцями заборгованості підприємство може зазнати збитків на 3,29 млн грн, а обсяги і реалізація ювелірних виробів зменшуються, відповідно, зменшуються й доходи підприємства. Окрім того, держпідприємство не має власної стратегії розвитку щодо розширення ринку збуту, просування продукції на зовнішніх ринках. 

За підсумками аудиту Рахункова палата рекомендує Кабінету Міністрів вирішити питання про подальше функціонування підприємства, серед пропозицій – передати у приватизацію.

Читайте також: На Львівщині костел XVII століття продали за 30 тис. грн

Додамо, що Фонд держмайна виставить на приватизацію низку львівських заводів, серед яких і майно ювелірного заводу.

Довідка

Львівський державний ювелірний завод заснували у 1944 році. Наразі це єдиний великий державний завод, що виробляє прикраси.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!