Львів’ян запрошують на майстер-клас про Хануку та різдвяний піст

2299 0
У неділю, 29 листопада, в клубі «Гіллель» відбудеться майстер-клас «Єврейська Ханука та християнський Адвент», – повідомляє Львівська міська рада.
фото: uk.wikipedia.org, mixnews.lv, traveltheworld.com.ua, hochu.ua

фото: uk.wikipedia.org, mixnews.lv, traveltheworld.com.ua, hochu.ua

Свято Ханука зазвичай відзначають в грудні у час, коли християни готуються до Різдва. Цей період називається «Адвент» (від латинського «прихід»). Воно має своє коріння в Старозавітній історії про відновлення знищеного Єрусалимського храму. В руїнах храму було знайдено невелику посудину з олією. Цієї олії було зовсім мало, але в чудесний спосіб її вистачило для засвічення великого свічника аж на вісім днів. Тому під час свята, кожного наступного дня запалюється по одній свічці на восьмисвічнику, який називається «Ханука». Цей восьмисвічник має стояти у вікні, як знак того, що доми віруючих – це світло для інших.

У ці дні також запрошують різних людей з неєврейських середовищ (єпископів, представників влади тощо), щоб ті запалили світло на наступній свічці хануки. Так робив і Папа Франциск, коли був ще єпископом Аргентини, а також президенти (наприклад, США, Польщі) запалюють хануку на урочистих вечерях в єврейських громадах.

У родинах діти зазвичай грають в «дрідл». Це така іграшка, яка жеребкуванням визначає переможця. Під час гри діти співають «Шам гадоль шава по» (великий знак стався нам). Кому зупиняється на слово «по» (нам) забирає від інших учасників всі призи (наприклад, цукерки).

Деякі традиції Хануки перейшли в християнське Різдво. Під час Адвенту запалюють свічки на адвентовому вінку.

Майстер-клас відбудеться у клубі «Гіллель» (проспект Свободи, 3/1, кв 36) з 16:45 до 18:00.

Організатори заходу – Римо-католицька парафія св. Йоана Павла II.

Деталі за телефоном: 097 517 06 42, 42, о. Григорій Драус.

Довідка. Ханука – єврейське свято чуда, перемоги у війні між святістю і нечистотою. Воно вчить людей ніколи не впадати у розпач. На честь цього чуда щороку в єврейських домівках запалюють ханукальні світильники і ставлять їх на найвидніших місцях. У це свято їдять пончики та смажені в олії млинці. У Хануку прийнято давати дітям трохи грошей, щоб підвищити інтерес дитини до вивчення Тори. 

Опублікувала Яна Гончарова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!