Львів’ян запрошують на презентацію диска церковного співу

2167 0
У суботу та неділю, 26-27 вересня, у Львові відбудуться презентації диска літургійного співу «Єрусалимська утреня» у виконанні молодіжного львівського хору «Етерія». Презентації пройдуть 26 вересня у храмі Святої Софії, що на вулиці Івана Франка, 121а, та 27 вересня в соборі Святого Юра, що на площі святого Юра, 5.
фото: www.youtube.com

фото: www.youtube.com

Розпочнеться дійство із спільної молитви (Вечірня), після якої хор виконає основні частини Єрусалимської утрені (повна тривалість Утрені, яка виконується раз на рік, триває понад три години).

У 2012 році за підтримки Фонду Шептицького розпочалося видання серії дисків «Традиція українського церковного співу». Метою видання є відновлення та оживлення української традиції літургійного співу, в якій Єрусалимська утреня є вже п’ятим за рахунком релізом. Раніше світ уже побачили чотири аудіодски: «Передсущий явився», «Христос раждаєтся», «Задостойники» та «С нами Бог».

Праця над випуском диску «Єрусалимська утреня» тривала багато місяців і розпочалася з богословського дослідження і перекладу давніх текстів сучасною українською мовою, а також адаптації нот Майстернею літургійних перекладів «Трипіснець». Молодіжний хор «Етерія», що займається при Українському католицькому університеті, опрацював і записав більшість творів Єрусалимської утрені на диск у храмі Святої Софії, – інформують ініціатори презентацій.

Презентація відбудеться:

26 вересня: 18.00 – вечірня , 19.15 – презентація диска (храм Святої Софії, вул. І. Франка 121 А);

27 вересня: 18.00 – вечірня, 19.00 – презентація диска (собор Святого Юра, пл. Святого Юра, 5).

Довідка. Єрусалимська утреня – це унікальне богослужіння, котре Церкви візантійського обряду звершують у Велику п’ятницю ввечері або у Велику суботу вранці. За своєю структурою і змістом Утреня є молитовним чуванням біля гробу Спасителя, оплакуванням і звеличуванням Його смерті, котра дарувала всім життя. Тексти Утрені наповнені глибоким богословським осмисленням спасительного подвигу Сина Божого у світлі Його перемоги над смертю і тлінням у славному Воскресінні.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!