Львів’ян запрошують на лекції знавців гуцульської культури

3072 0
У рамках виставки «Різдво у Львові» розповідатимуть про гуцульську кераміку та ікони на склі.
фото: zbruc.eu

фото: zbruc.eu

У Львові у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького триває виставка творів народного мистецтва 19-20 століття, що ілюструє гуцульські різдвяні традиції, цікаві своїм колоритом та настроєвістю «Гуцульське Різдво».

Проект відтворює урочисту атмосферу, яка панує на Гуцульщині зимових свят, – наголошують організатори. Втілили це завдяки створенню інтер’єру гуцульської хати, демонстрації народного вбрання, прикрас та оригінальних обрядових речей, що доповнювали святковий побут гуцулів – матеріалами з фондів Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького та приватних збірок.

У рамках виставки «Гуцульське Різдво» львів’ян та гостей міста запрошують на унікальний лекторій від знавців гуцульської культури:

П’ятниця, 20 січня, о 16:00

Про декор гуцульської кераміки розповість Галина Івашків – кандидат мистецтвознавства, авторка монографії «Декор української народної кераміки XVI – першої половини ХХ століть» (2007), науково-мистецьких видань «Василь Шостопалець і кераміка Сокаля» (2007), «Збірка кераміки Петра Лінинського» (2010), «Мальована кераміка Косова і Пістиня» (2012), низки публікацій в українських і зарубіжних виданнях.

Вівторок, 24 січня, о 16:00

Про гуцульське лудинє розповість Богдан Петричук з с. Бабин, Косівського району – колекціонер, дослідник гуцульського народного мистецтва, народний майстер. Після лекції пан Богдан проведе майстер-клас із зав’язування хусток та переміток.

Середа, 25 січня, о 16:00

Про гуцульське мосяжництво розповість Олекса Валько – колекціонер, дослідник, викладач Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша, член Інституту колекціонерства українського мистецтва при НТШ у Львові, автор-упорядник альбому «Гуцульські художніх вироби з металу» (2011).

Четвер, 26 січня, 16:00

Про гуцульську ікону на склі розповість Оксана Романів-Тріска – кандидат мистецтвознавства, дослідниця, художниця, колекціонерка, членкиня Інституту колекціонерства українського мистецтва при НТШ у Львові, авторка-упорядниця альбому «Народна ікона на склі» (2008)

Вхідний квиток на лекцію – 20 гривень для дорослих та 10 гривень для студентів.

Відвідати виставку можна у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького з 13-го грудня до 29-го січня (проспект Свободи, 20).

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!