Львів’янка викупила будівлю палацу на Хмельниччині та планує її відновити

1530 0
Спершу тут була приватна резиденція, за совєтів – початкова школа та палац піонерів.
фото ганни гаврилів у фейсбуку

фото ганни гаврилів у фейсбуку

Фонд «Спадщина.УА», очільницею якого є львів’янка Ганна Гаврилів, придбав будівлю палацу у місті Деражня на Хмельниччині. Йдеться про особняк адвоката Периторіна. Попередньо його на виставили на аукціон на майданчику електронних продажів Prozorro. 

«До речі, це перший палац, що опинився в приватних руках в рамках державної програми малої приватизації. На торгах змагалося 13 учасників, а ми не мали права не виграти, тож поставили найбільшу суму, що перевершила початкову вартість в 126 разів. Хоча мушу признатися, що коли ми почали ближче знайомитися з цією крихіткою, зрозуміли, що і цінність і вартість її в рази вища», – повідомила Ганна Гаврилів у себе на Фейсбуку.

Читайте також: Як на Львівщині відроджують Тартаківський палац

Палац в Деражні має ознаки модерну та статус нововиявленоі пам’ятки архітектури місцевого значення «Будинок приватного адвоката Периторіна» 1910 року побудови (ох. №1768). Спершу тут була приватна резиденція, за совєтів – початкова школа та палац піонерів, а за часів Незалежності пам’ятка перебувала на балансі Міністерства юстиції, проте не експлуатувалася та поступово занепадала.

«Досліджуємо будівлю в  архітектурному та історичному аспектах, а також культурно-туристичний потенціал регіону, як і завжди. Усього за 2 місяці спільно з місцевими науковцями нам вдалося дослідити цілий пласт невідомої історії як самої будівлі, так і стародавнього міста Деражні та зробити низку відкриттів! Наприклад, під шаром радянського шиферу знайшли давню фальцеву крівлю, а на горищі – фрагменти розкішних карнизів кахлевих печей, що колись прикрашали палац», – додає вона.

Найближчим часом будівлю та територію поруч планують впорядкувати, завершити науково-дослідні роботи, і орієнтовно через місяць відкрити двері палацу для усіх охочих. 

Читайте також: У нас є тисячі своїх нотрдамів. Допоможіть врятувати Поморянський замок, будь ласка

Для довідки

«Спадщина.УА» – це ініціатива, що має за місію давати архітектурним перлам України нове життя. Його створили у 2018 році і через нього розпочали проєкти з відродження Поморянського замку на Золочівщині, Тартаківського палацу на Сокальщині, будівлі товариства «Сокіл» у Бібрці та стали партнерами ініціативи порятунку храму Івана Мазепи на Чернігівщині.

Фото Ганни Гаврилів/Фейсбук

__________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!