Львів'яни та їх транспорт: Перша Tesla у Львові

11968 2
Tvoemisto.tv розпочинає новий спецпроект, присвячений львів'янам і їх транспорту. Кажуть, що собака подібна на свого власника, а ми переконані, що транспорт подібний на свого власника не менше, він відображає його характер, настрій та стан душі. Тож у цьому спецпроекті розповідатимемо вам про цікаві і незвичні велосипеди, байки та автомобілі, які можна побачити на дорогах Львова, а також про їх власників та власниць. Розпочинаємо ми із дуже незвичного авто – першої Tesla у Львові та її власника – Назара Шимоне-Давиди.

Назар Шимоне-Давида, львів'янин. За освітою мистецтвознавець та юрист. Народився у Львові, деякий час жив закордоном. Зараз займається трьома проектами: мистецьким – видання книжок про українських художників у світі; будівельний – будівництво дешевого еко-житла поблизу Львова; транспортний – популяризація Tesla в Україні.

Про ідею

Ідея придбати Tesla виникла в мене більше року тому. Я дізнався про неї через ЗМІ та Інтернет. На момент замовлення Tesla я в ній не сидів і навіть не торкався. Очікування були начебто завищені, бо я вже знав, чого можна очікувати, але коли я сів і почав їхати, то зрозумів, що насправді очікування були занижені. Загалом, на мою думку, Tesla – це єдина автокомпанія, яка може змінити світ на краще.

Про особливості

По-перше, це – якість їзди. Навіть якщо взяти звичайний автомобіль, в ньому треба чекати поки розженуться обороти двигуна з того моменту, як ви натиснете на газ. У Tesla ж, за рахунок електродвигуна, вся потужність мотору відразу доступна – моментальний розгін і моментальна динаміка. Найповільніша версія розганяється за 5,5 секунд до сотні, найшвидша – за 3,9. Це треба відчути!

По-друге, безпека. Tesla – це найбезпечніший автомобіль в світі за рахунок своєї батареї, яка є частиною несучої конструкції. Зі всіх авто, які коли-небудь отримували 5 балів по всіх краш-тестах, Tesla набрала найбільшу кількість балів. Навіть прес, який намагався її стиснути вертикально, поламався. Вже близько 35000 таких автомобілів їздить на дорогах і ще не було зафіксовано жодного летального випадку чи важкого поранення. Це пояснюється тим, що спереду немає двигуна, зона згинання дуже велика, а структура – міцна.

У всьому іншому, в керуванні, вона нічим не відрізняється. Кліренс автомобіля звичайний – 15,5 сантиметрів, а це вважається стандартом і навіть на наших дорогах вона абсолютно добре себе почуває.  

Про обслуговування

Всі думають, що у нас під Tesla нічого не пристосовано. Я переконаний, це міф! В нас якраз все дуже непогано пристосовано. Якщо ми говоримо про Tesla, не порівнюємо її з іншими електромобілями, яким потрібна підзарядка по дорозі, бо в них максимум 100 км пробігу, то в Tesla – мінімум 300 кілометрів. Всі власники Tesla або вдома, або на стоянці її вночі заряджають і вранці в них є, фактично, повний бак "запасу палива".  І, власне, про це не всі знають, але базова зарядка є в самому авто, а єдине, що потрібно – це джерело живлення: 220 В або, в кращому випадку, 380 В.  

В обслуговуванні вона потребує значно менше, ніж звичайні авто. В Tesla є 18 рухомих частин, а те, що потребує заміни час від часу – це 6 частин: 4 колеса і 2 щітки двірників. Фактично, вона особливого сервісу не потребує, а все, що стосується ходової частини, робиться на будь-якому сервісі: у ній стоять звичайні амортизатори і ніяких космічних технологій немає. А в утриманні вона в рази дешевша, ніж будь-який автомобіль за рахунок того, що в ній немає ні масла, ні фільтрів, ні паливних фільтрів. Взагалі Tesla – це перша компанія, яка обрала собі філософію не заробляти на сервісі, бо інші автомобілевиробники навіть в кризу працюють за рахунок сервісу.

Про ціну

Треба усвідомлювати, що Tesla – це дорогий автомобіль. Однак що ми знаємо про електромобілі: це щось маленьке, легеньке, їде недалеко, їх навіть порівнюють з гольф-картами, а коштує як дві машини. Тому ніхто до них всерйоз не ставився і їх не купував. Tesla ж пішла іншим шляхом і зробила дорогий електроавтомобіль. Ціна Tesla – від 60 тис. євро. Плюс розмитнення з постановкою на облік, що складає 35% від вартості. Тож коштує він так само як звичайний дорогий автомобіль, але він кращий. Я вірю, що в Україні є перспектива, бо в нас люблять дорогі автомобілі. За моїми даними близько 10 автомобілів Tesla вже є в Україні. З осені їх буде ще більше, бо я знаю людей, які вже зробили замовлення.

Цікавинки з історії

Цікаво, що першими автомобілями в історії людства на початку ХХ століття були, власне, електромобілі. Однак потім Ford розробив доступну модель і автомобілі з двигунами внутрішнього згорання витіснили їх. Хоча електромобілі були абсолютно безшумними, екологічно чистими, їх на той час було зареєстровано десятки тисяч і навіть перший штраф за перевищення швидкості був виписаний саме власнику електромобіля. Навіть перший автомобіль Porsche був, власне, електромобілем. Але потім історія пішла не в цьому напрямку... Якби з того часу розвивали батареї, ми б всі їздили зараз на електромобілях і ніхто б навіть не знав що таке бензиновий двигун. Я вважаю, що в XXI столітті їздити на авто, яке рухається за допомогою величезної кількості вибухів в двигуні – це не зовсім сучасно. Ми ж не використовуємо бензин в комп'ютері чи в мобільному телефоні, чому не можна так само з автомобілем?

Про реакцію людей

Багато людей знають, що таке Tesla і, звичайно, якщо ти зупиняєшся – моментально починають збиратись довкола. Я вже до такої уваги звик, а спочатку це було дуже незвично. Проте в Європі те саме відбувається, бо це – унікальний продукт. Я переконаний, що найближчим часом ніхто не зможе зробити нічого подібного, незважаючи на те, що Tesla відкрили свої патенти.

Про поширення в Україні

В Україні існує клуб однодумців – Tesla Motors Club Ukraine. Ми, власне, займаємось поширенням автомобіля Tesla в Україні: ми поширюємо інформацію про неї, проводимо презентації. Ми не є офіційним дилером, оскільки в компанії Tesla таке поняття взагалі відсутнє – є тільки прямі продажі. Ми нічого не заробляємо, але розвиваємо інфраструктуру. Ми зацікавлені в цьому, оскільки, чим більше автомобілів фізично будуть присутні в Україні, а Tesla про це знатиме, бо всі автомобілі під'єднані до Інтернету і компанія моніторить всі свої авто, тим швидше вона прийде сюди офіційно і встановить тут свої супер-зарядки. Ми сподіваємось, що це трапиться впродовж двох найближчих років.

Про стосунки з автомобілями і перспективи

Я їжджу і на звичайному авто, зокрема, зараз, поки Tesla на виставці в Києві. В мене є автомобіль, яким я користуюсь – це Toyota FJ Cruiser. Йому 6 років, я ним задоволений і не збираюсь його міняти поки він не розпадеться на частини. Це, власне, був перший автомобіль, який хотілося мати, а не який була можливість купити. До того я жив закордоном, у США, де їздив і на Toyota Corolla, і на інших авто.  

Загалом зараз цю Tesla я хочу продати і замовити для себе іншу – в неї менша батарея, але краща комплектація. А оскільки я не є особливим любителем наворотів в автомобілі – не люблю шкіру в салоні, не розумію доцільності панорамного даху, то замовив для себе простішу версію.  


Читайте також:
8 Липня, 2014 13:11
Вячеслав В г. Новоград Волынском в гостиничном комплексе "ТОПОЛЯ" установлена розетка 220/380 В 32 А 5-ти пиновая , для зарядки электромобилей . Розетка установлена за средства и силами членов клуба "ЭЛЕКТРОАВТОСАМ" , по согласованию с владельцами гостиниц . .[***]://electroavtosam.com.ua/forums/viewtopic.php?f=72&t=258&start=30
Планируется еще несколько подобных розеток по трассе Киев-Чоп .
Желающие внести свой посильный вклад в зарождение зарядной инфраструктуры в Украине , могут обращаться к председателю клуба на указанном сайте .
Розеткой могут пользоваться все желающие , оплата за электроэнергию - по счетчику .
7 Липня, 2014 13:33
dps Друге фото під знаком "Зупинка заборонена" ... але на "Теслі" мабуть можна вона ж без ДВЗ...))
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!