Львів’яни зможуть отримати доступ до озера «Електрон» після його реконструкції

7662 0
Наразі будь-які роботи на території – у «законсервованому» стані, бо на його відновлення немає коштів.
Фото: Jastrub.ua

Фото: Jastrub.ua

Озеро «Електрон», яке розташоване на межі із Винниківським лісопарком на території, що належить ПАТ «Концерн-Електрон», зараз перебуває на стадії реконструкції, але воно давно «законсервоване». Після повної реконструкції доступ до бази зможуть отримати львів’яни, якщо концерн прийме таке рішення, та, перш за все, він буде для працівників. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив перший заступник голови правління «Концерну Електрон» та депутат ЛМР від «Європейської солідарності» Володимир Лесик.

Наразі доступ до території включно з озером не можуть забезпечити із міркувань безпеки, бо база у стадії реконструкції.

«Завершиться реконструкція – буде доступ. Перш за все, база для Концерну, а далі – для всіх охочих, якщо «Електрон» прийме таке рішення», – каже він.

Читайте також: Винниківське озеро планують відкрити навесні наступного року 

Зараз на території встигли провести каналізування та електроенергію, а далі через економічні кризи не вдавалося продовжити роботи. Як тільки з’явиться економічна можливість, то роботи планують відновити, стверджує Володимир Лесик.

Вигляд бази із детального плану території.Фото: Наші гроші

На території будуть відновлювати будиночки, що належали кожному окремому цеху «Електрону». Раніше це була база вихідного дня, де відпочивали працівники концерну.

«Зараз будиночки планують відновити, облагородити, осучаснити їхній вигляд, бо вони вже понад 20 років не функціонують. Там вдалося відновити два із них, але й вони не функціонують, бо загальна інфраструктура ще не розроблена», – додає він.

Керівниця департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько у коментарі Tvoemisto.tv зазначила, що ПАТ «Концерн Електрон» розбляв технічну документацію на інвентаризацію цієї земельної ділянки, а тоді було розпорядження про надання в оренду ділянки концерну терміном на 49 років. Вони мали за собою зареєструвати право оренди, але наразі воно не зареєстровано.

Читайте також: Озера Львівщини. ТОП-10 озер, де можна гарно відпочити

Додамо, що згідно з дозволом на розробку проєкту землеустрою щодо поділу майже 11,9 га, ділянку мали поділити «для розміщення та експлуатації закладів з обслуговування відвідувачів об’єктів рекреаційного призначення». Тож замість однієї в 11,9 га буде 34 наділи, 33 з яких матимуть площу від 5 до 10 «соток», а ще одна – 8,9 га – це водойма і прибережна територія.

Фото детального плану території

«Щодо поділу земельної ділянки, то наразі розпорядження до кінця не виконали, і вона не поділена. Вони мали чітко зареєструвати право оренди на земельну ділянку, але наразі цього не зробили. Якщо ці землі зареєструють за приватним акціонерним товариством, то за новим законодавством розпорядником землі буде вже територіальна громада Львівщини, а не Львівська ОДА», – каже вона.

Олена Василько додає, що територія навколо озера у приватній власності, але згідно з законодавством про збереження доступу до водойм його мають забезпечити.

«Так, як проінвентаризована ця земельна ділянка, то вона повністю відведена під «Електрон», жодних шляхів доступу до озера немає. Піші шляхи потім можуть бути, тоді накладатиметься сервітут щодо доступу», – зазначає вона.

Читайте також: Фірма Кривецького вирішила повернути в держвласність землю під озером Едем Резорту

База відпочинку «Концеру Електрон», 1972 р. Фото: Юрій Вдовенко

Нагадаємо, що Львівська облдержадміністрація надала ПАТ «Концерн-Електрон» дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо поділу майже 11,9 га із озером на межі із Винниківським лісопарком на менші ділянки для нового будівництва. Ділянка є в державній власності і має рекреаційне призначення, а от будівлі відпочинкової бази належать «Концерну-Електрон». Протягом останніх років територія закрита, а база не функціонує.

Раніше, у 2018 році, на цю територію розробили детальний план, згідно з яким землю навколо озера забудують так званими відпочинковими будинками. Як зазначено в детальному плані території, таких будинків можна розмістити 29 орієнтовною площею кожного 120-150 кв. м. Передбачалася також двоповерхова адміністративно-господарська будівля, спортивні та дитячі майданчики. Розробку ДПТ оплатив «Концерн-Електрон».

Володимир Лесик зазначає, що про будівництво житла і його продаж надалі, у тому числі приватизацію ділянок, не йдеться. Навіщо для цього розділяти територію, Володимир Лесик пояснює так: «Оскільки неможливо отримати нормативно-грошову оцінку на базу, юристи порадили, що, можливо, вийде отримати на кожну окрему ділянку як дачну. Можливо, підемо таким шляхом, але наразі цей процес призупинений».

За його словами, підприємство намагається розпочати будівництво вже понад 10 років. Заважало те, що територія розташована на перетині населених пунктів (Львів, Винники, с. Волиця), які тривалий час не могли узгодити свої межі.

Софія Шавранська

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!