Львів’янин став першим українцем, який переплив найскладнішу протоку в Ірландському морі

2532 0
Плавець подолав 42,5 кілометрів при температурі води лише 15 градусів.
Фото: Facebook

Фото: Facebook

45-річний львів’янин Віталій Ступак став першим українцем, який переплив Північну Протоку в Ірландському морі. 8 вересня цього року плавець подолав 42,5 кілометрів при температурі води лише 15 градусів. Про це повідомив у Facebook громадський діяч та політик Олег Недава.

«Віталій Ступак став першим українцем, який переплив North Channel. Якщо хтось вважає, що це було легко – спробуйте хоча б годину поплавати в воді, температура якої складає лише 15 градусів. До того ж, швидкість припливних течій в протоці сягає 12 км/годину. Під час запливу львів’янина супроводжувала потужна команда підтримки», – написав він у соцмережі.

Читайте також: Львів'янин Віталій Ступак переплив Ла-Манш

До речі, Віталій Ступак перепливав протоку під акомпанемент пісні «Ой, у лузі червона калина». Здолав відстань у 42,5 кілометрів за 14 годин. Заплив розпочався о 5:00 ранку та завершився о 18:53 за британським часом. Як пише видання «Високий замок», Віталій планував зробити заплив ще у листопаді, але на певний час від своєї мрії йому довелося відмовитися.

Крім того, складність цієї протоки полягає в надзвичайно бурхливому морі з холодною водою (в середньому 12°С), наявності небезпечних медуз та непередбачуваних погодних умов.

«Я розумів, що хочу довести світові та Україні, що ми можемо ставити рекорди, привернути увагу глобальної спільноти до нас, тому вирішив не відмовлятися від своєї мети. Тренуватися до запливу я міг тільки в басейні, який сильно відрізняється від реальних умов, але я зробив все, що в моїх силах і здолав Північну протоку», – каже львів’янин.

Зазначимо, що Північна протока розташована між Ірландією та Шотландією і є однією з семи найскладніших локацій для плавців. Це змагання, яке складається із семи дальніх запливів у відкритій воді через найнебезпечніші морські канали світу. Усі сім проток світу наразі зміг переплисти 21 плавець.

Віталію Ступаку вже вдалося підкорити дві з семи найскладніших проток. Першою торік він переплив Ла-Манш, присвятивши перемогу 30-річчю Незалежності України. Тоді плавець подолав щонайменше 35 миль (56 км) відкритої води за 14,5 год. Спортсмен йшов до цієї вершини понад 3 роки.

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошук


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!