У «Домажирі» поселилось грайливе тріо ведмежат. Екскурсія притулком

2126 0
Tvoemisto.tv навідалося у ведмежий притулок біля Львова і розповідає, які ведмеді там проживають.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Ведмежий притулок «Домажир» є унікальним рекреаційним центром для порятунку бурих ведмедів. Він розташований неподалік села Домажир, що на відстані 15 км від Львова, на території мальовничого заповідника Розточчя. 

На сьогодні в притулку 28 ведмедів, 4 з яких зовсім маленькі. Цих чотирьох ведмедів привезли сюди нещодавно з-під Києва, де вони були в контактному зоопарку. Ведмеді зазнали психологічних травм, оскільки в зоопарку люди постійно з ними контактували. Зараз вони проходять реабілітацію в «Домажирі». 

Наймолодші ведмежата, яких привезли нещодавно 

Раніше усі ведмеді жили у мисливських клітках, приватних ресторанах та зоопарках, тому їхнє життя було непросте, і навіть зараз деяким з них важко пристосуватися до нового способу проживання.

Першим ведмедем у притулку став Потап, який прибув сюди ще у 2017 році.

«Його улюблена їжа – риба. Потап завжди чекає на неї, а після цього любить смакувати яблуками і морквою. Його вага приблизно 350 кг, і він споживає дуже багато їжі», – каже директор ведмежого притулку «Домажир» Ігор Николин.

За його словами, Потап дуже дружній до людей, у нього чудовий характер і він скучає, коли немає людей. Ведмідь живе у великому вольєрі розміром 1,5 га, і протягом тривалого часу він сам був у ньому господарем, але цього року Потапа соціалізували з ведмедицею Машою, яка раніше виступала у цирку. 

«Маша, мабуть, як жінка спершу трохи агресувала до Потапа, хотіла бути головною, але він дуже виважено і спокійно поводився з нею, і зараз вони вже мирно проживають на одній території», – додає Ігор Николин. 

Крім найдавнішого жителя Потапа в «Домажирі» проживають також дві сестри ведмедиці, які народилися колись у зоопарку в Луцьку, а пізніше їх перевезли у приватний зоопарк біля Сколе. Ведмедиць врятували минулого року, і зараз вони в одному великому вольєрі, де кожна має свій бокс. 

«Даша та Леля народилися у 2006 році. Наші спостереження показують, що ведмеді близько до семи років лазять по деревах, але ці сестри досі мають до цього сили і бажання», – додає директор. 

Колись у притулок прибула ведмедиця Христина, вона працювала у цирку, гастролювала з господарем і жила в невеличкій клітці в мікроавтобусі. Коли цирк приїхав у Івано-Франково на гастролі, то зібралося безліч активістів, які хотіли забрати ведмедицю. Господар дуже довго не хотів її віддавати, але врешті поліція переконала його залишити Христину на утриманні в притулку. 

«Коли ми провели її огляд, то виявили безліч проблем з внутрішніми органами та очима. Ця історія доводить, що не може бути повноцінного утримання в неволі для таких великих тварин», – каже директор притулку. 

Ще одними жителями притулку є Лео і Меланка, які приїхали з президентської резиденції «Синьогора». Також є величезний ведмідь Міша, у нього дуже сумна історія, адже колись його використовували як ведмедя, на якого натравлювали собак. Спочатку його передали у реабілітаційний центр поблизу Києва, а тоді – у «Домажир».

«Міша дуже розумний, його соціалізували з Ласкою. Соціалізація ведмедям завжди потрібна, оскільки парою легше жити, їм необхідна комунікація», – каже Ігор Николин. 

Зазвичай ведмедів не перейменовують, а залишають імена, які їм дали ще попередні господарі. Тваринам можуть дати інше ім’я лише у випадку, якщо ведмідь з таким ім’ям у притулку вже є. 

Соціалізацію ведмедів найчастіше проводять у «шлюбний період», який триває з травня до початку липня, однак розмноженням ведмедів у притулку не займаються. 

«Ведмедиця народжує ведмежат уві сні, вони народжується дуже маленькими клубочками по 450-500 грамів, але ведмідь у 7 разів швидше росте порівняно з дитинчам людини», – каже він. 

За його словами, розмноженням не займаються, оскільки мама ведмедиця завжди передає своїм дітям навики, які необхідні для виживання. Якщо в притулку народиться мале ведмежа, то вже неможливо буде його випустити у природне середовище, так як навиків буде замало. 

Харчування ведмедів непросте, адже доглядальникам щодня по кілька разів потрібно привозити їм їжу і розкидати в різні місця, щоб підтримувати їх природні навики. Так ведмідь зможе шукати харчі, й це буде схоже до його проживання в природному середовищі. 

Загалом кожен ведмідь за один день з’їдає 3 кг овочів, 4 кг риби чи м’яса та 1 кг горіхів. Денний раціон ведмедів може відрізнятися, це залежить від ваги тварини, а також від її вподобань, адже дехто, наприклад, не їсть м’яса. 

Від середини липня до кінця листопада ведмедям нарощують раціон, оскільки взимку вони сплять і не харчуються. В реабілітаційному центрі є такі тварини, що можуть споживати до 20-25 кг їжі в день. 

Крім ведмедів у заповіднику можна зустріти пташок різноманітних видів: вільшанку, волочкове око, зозулю, сойку, дятла, повзика, канюка, зяблика та чорного дрозда.  

Загалом територія реабілітаційного центру становить 20 га, а цього року там планують завершити будівництво ще двох великих вольєрів, куди зможуть поселити ще близько 30 тварин. Крім великого місця для тварин, тут також є можливість замовити їжу в кафе і відпочити на природі в альтанках, а дітям погратися на дитячій зоні. 

Центр «Домажир» є проєктом міжнародного фонду «Чотири лапи», який заснували у Відні ще 30 років тому. Основною ідеєю фонду є вирішення проблеми захисту тварин, а одним із напрямків. Бурий ведмідь, який проживає на європейській території в різних країнах, а найбільше – в Карпатах. «Чотири лапи» продовжують постійно фінансувати й допомагати центру задля підтримки реабілітації ведмедів. 

За рахунок коштів відвідувачів утримування ведмедів покривається лише на 40%, а решту коштів забезпечує фонд «Чотири лапи», однак кожен охочий може долучитися й допомогти продуктами для ведмедів. 

Притулок забороняє відвідувачам приносити продукти і самостійно годувати тварин, оскільки для цього потрібно знати раціон кожного ведмедя. 

Можна приносити будь-які овочі, фрукти, горіхи, м’ясо та рибу, залишати продукти на рецепції чи адміністратору, і їх обов’язково передадуть ведмедям. 

Вартість квитків становить 100 грн для дорослого, дитячий вхідний квиток коштує 50 грн, вартість пільгового – 40 грн. Для всіх категорій є додаткова мжливість оплатити екскурсовода вартістю 30 грн.  Також можна придбати сімейний квиток для двох дорослих та трьох дітей за 250 грн + 90 грн. за екскурсовода.  

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!