Майже кожна четверта дитина в Україні ставала жертвою сексуального насилля. Дослідження

2268 0
4% українців були жертвами зґвалтування ще до 18 років.
фото: www.quickanddirtytips.com

фото: www.quickanddirtytips.com

Майже кожна четверта дитина в Україні (23%) ставала жертвою сексуального насильства. Окрім цього, 4% українців були жертвами зґвалтування ще до 18 років. Про це свідчать дані соціологічного дослідження «Сексуальне насилля в Україні», що провела агенція Fama у співпраці з Центром гідності дитини УКУ. Сьогодні, 24 листопада, результати презентували у Центрі Шептицького.

Відповідно до результатів опитування, типовий для українців вік старту сексуальної активності – 16+ (33% у віці 16-17 років, 51% – після 18 років). Чоловіки дещо раніше вступають у сексуальне життя. Водночас та ж тенденція не спостерігається, коли йдеться про вік сексуального партнера/партнерки. Можна припустити, що здебільшого перший секс трапляється з більш досвідченим партнером чи партнеркою.

Фахівці не називають спеціального віку, коли слід розмовляти з дітьми про секс. Левова частка українців вперше дізнались про секс у віці 9-13 років (66%). Сучасна молодь (16-35 років) відкрила для себе цю тему дещо раніше, ніж молодь 1970-1980-х років. Джерелом сексуальної просвіти для 42% опитаних стали друзі, а для 17% – батьки. Ці джерела сексосвіти однаково актуальні для усіх вікових груп.

Розвиток технологій залишив свій відбиток на виборі інших нетипових джерел інформації. Так Інтернет став першим джерелом інформації про секс для 8% респондентів віком 16-25 років (серед усіх респондентів відповідний показник – 2%), розважальні фільми та відео частіше ніж інших інформували респондентів віком 16-35 років (5% проти 3% серед усіх респондентів), спеціалізовані фільми та відео частіше за інших використовували респонденти віком 26-35 років (5%), а у групі 46-60 відносно частіше використовувались книги (7% проти 5% серед усіх респондентів).

Водночас першочергову відповідальність за секспросвіту учасники дослідження покладають на батьків дітей – 93%. Серед інших відповідальних: вчителі та вихователі (47%), психологи (34%), сексологи (26%), працівники сфери охорони здоров’я (23%). 12% респондентів вважають, що дитина самостійно може набути усіх необхідних знань із книг, брошур чи відео.

96% українців вважають секспросвіту дітей необхідною. 43% вважають її необхідною безвідносно до віку дитини, 53% – називають вік, коли слід починати цей процес. 46% вважають доречним його починати ще до 8 років, 80% – у віці 9-13 років, 92% – після 14 років. Прихильників секспросвіти для дітей до 8 років найменше – 46%. Примітно, що серед респондентів-батьків є більше прихильників ранньої та системної секспросвіти: у цій групі 45% вважають сексуальну просвіту необхідною у будь-якому віці (серед респондентів без дітей цей показник становить 37%).

Згідно з 153 статтею Кримінального кодексу України, сексуальним насиллям вважають вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої. Натомість 14% українців обмежують сексуальне насилля виключно категорією «зґвалтування»; 15% прирівнюють згоду на поцілунок або пестощі до згоди на секс. Побутують й інші стереотипи вже не пов’язані зі знанням законів, однак в Україні не доступна вичерпна статистика, яка б дозволила спростувати ці та інші міфи.

Додамо, що дослідження проводили 6-19 серпня методом face-to-face рекрутинг та самозаповнення анкет респондентами. Загалом опитали 1 600 респондентів віком від 16 до 55 років. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!