Київ

Міністерство культури розробляє стратегічний план для Києво-Печерської Лаври до 2051 року

790 0
Найближчим часом Мінкульт представить «Єдиний квиток», що надаватиме доступ в усі музеї на території заповідника.
Києво-Печерська Лавра / Фото: Shutterstock

Києво-Печерська Лавра / Фото: Shutterstock

Міністерство культури та інформаційної політики почало розробляти стратегію бачення Києво-Печерської на найближчі 30 років. Про це повідомив міністр Олександр Ткаченко.
 

«Лавра стає українською» – так ми між собою назвали процес переосмислення та перетворення Києво-Печерської Лаври»,  – написав він.

Відомо, що протягом трьох місяців фахівці перевірили, здійснили інвентаризацію та повернули на баланс заповідника 74 об’єкти Нижньої лаври, а також здійснила низку інших заходів.

Читайте також: суд відмовив УПЦ МП у позові здійснювати богослужіння у храмах Верхньої лаври

Зокрема:

 – відновили роботу та доступ до Великої Лаврської дзвіниці;

 – відкрили вхід через Економічну браму та перехід від Верхньої до Нижньої лаври на території Заповідника;

 – розробили порядок надання доступу до Успенського собору та Трапезної церкви для відспівування загиблих захисників України;

 – почала працювати онлайн-система продажу квитків;

 – почали три проєкти з 3D-сканування пам'яток

Також Мінкульт завершує погодження з музейними організаціями проєкту «Єдиний квиток», що надаватиме доступ в усі музеї на території заповідника.

Додамо, ченці Української православної церкви московського патріархату не залишили 79 об’єктів Києво-Печерської лаври, проігнорувавши вимогу Мінкульту зробити це протягом трьох днів (термін сплив ще 9 червня).

Нагадаємо, спеціальна комісія Міністерства культури та інформаційної політики завершила свою роботу щодо Києво-Печерської лаври та підписала з Національним заповідником акт приймання-передавання майна.

Комісія у своєму звіті вказала на порушення вимог законодавства з боку ченців Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (Чоловічого монастиря) Української православної церкви московського патріархату.

На основі звіту комісії заповідник вимагає від ченців звільнити та повернути державі всі 79 культових будівель та обʼєктів.

УПЦ МП мала піти з Києво-Печерської лаври ще до 29 березня, але відмовилась це робити і перешкоджала роботі комісії МКІП з приймання-передачі майна Лаври у користування Заповідника.

Додамо також, що архімандрит Авраамій (Лотиш) перейшов з УПЦ МП до Православної церкви України, став виконувачем обов’язків намісника лаври та закликав братію перейти до ПЦУ та  залишатися у Києво-Печерській лаврі.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!