Київ

Мінкульт погодив надбудову на Будинку Замкова

844 0
Будівництво відбувається безпосередньо навпроти МКІП
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Міністерство культури та інформаційної політики України погодило надбудову на Будинку Замкова, 1899 р. Про це повідомив активіст Дмитро Перов, який опублікував відповідний лист з роз’ясненнями МКІП.

«З огляду на наявність необхідної погодженої проєктної документації, а також те, що проєктні рішення не суперечать діючим вимогам вищезгаданої НПД, в межах пам’яткоохоронного законодавства у МКІП відсутні підстави для вжиття заходів стосовно зазначеного містобудівного перетворення», - йдеться у документі.

Водночас Перов вказує на те, що Генплан Києва до 2020 року, на який посилається Мінкульт, був затверджений Київрадою у 2002 році, а історико-архітектурний опорний план (ІОАП) - другий документ, на який посилається міністерство, був затверджений у 2021 році.  

«Однак, ІОАП 2021 року (затверджений 02.08.2021 р.) не міг бути розроблений у складі Генплану-2020 (затвердженого 28.03.2002 р.). Отже, такі зміни не затвердженні, а Мінкульт просто дав відписку, щоб не виконувати свої повноваження. Примітно, що вся ця катавасія відбувається просто під вікнами пам'яткоохоронного органу. Але очевидних порушень — він не вбачає», - наголосив активіст.

Нагадаємо, у грудні минулого року стало відомо, що будівлю позбавили статусу пам’ятки, а земельна комісія Київради підтримала передачу ділянки під будівлею в оренду компанії «Рент Менеджмент Інвест». Будівельники зняли з даху будівлі оригінальні перекриття, та надбудовують ще один поверх.

Київські активісти-пам’яткоохоронці намагаються завадити «реконструкції», що спотворює первинний вигляд будівлі. Ще на початку будівельних робіт небайдужі кияни звернулися до правоохоронців, які склали протокол про адміністративне порушення, оскільки роботи проводилися без дозвільної документації.

При цьому, як заявив адвокат компанії-забудовника, на початку лютого вже проти самого Перова відкрили кримінальне провадження за перешкоджання реконструкції.

Додамо, що компанія «Рент Менеджмент Інвест» належить Сергію Коровченку – чоловікові власниці відомої в Києві будівельної компанії «Столиця Груп» Влади Молчанової.

Щоб врятувати будинок, активісти звернулись до Київради із петицією, в якій вимагають повернути йому статус пам’ятки історії.  Звернення вже набрало близько п’яти тисяч підписів із необхідних шести.

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


ТЕГИ: київ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!