Київ

Мінкультут включив «Будинок з комахами» до Реєстру об'єктів культурної спадщини

1018 0
Це рішення фактично паралізує забудовника в бажанні знести будівлю.

2 травня на засіданні експертної групи Міністерства культури багатостраждальний «Будинок з комахами» був включений до Реєстру об'єктів культурної спадщини. Про це повідомила депутатка Київради Вікторія Муха.

За її словами, робота Міністерства є неймовірно важливою для того, щоб не добросовісний власник, як-от у випадку з «Будинком з комахами» не міг в судовому порядку скасовувати накази, які видає місто.

Хоча й визнає, що певна частка провини лежить і на ОСББ будинку Володимирська, 93, директором якого власне є забудовник.

У реєстрі фігурує прізвище директора ОСББ «Володимирська, 93» – Юрій Пархомчук, який, у свою чергу, є директором та власником низки інших компаній. Генпідрядником будівництва прописано ТОВ «Інфрабуд» (власники – Сергій і Олександр Глімбовські), яке перебуває в процесі банкрутства з лютого 2023-го.

Втім за даними активістів, реальний забудовник – той самий самий, що і в сусідньої ділянки – на куті Володимирської та Саксаганського – ТОВ «Сенс.Буд», бенефіціар якого, за даними держреєстру, – Оксана Кушнір з реєстрацією на Кіпрі. Активіст Володимир Бондаренко зазначає, що Оксана Кушнір є дружиною президента комунального «Київміськбуду» Ігоря Кушніра та має громадянство Кіпру, а син Ілля 1994 року народження є чинним депутатом Київради від партії УДАР. 

«З 2021 року «Будинок з комахами» є об'єктом щойно виявленої культурної спадщини. Відповідно до закону, ОСББ будинку Володимирська 93 мав укласти з Департаментом охорони культурної спадщини охоронний договір, де визначалися б усі зобов'язання і терміни виконання відповідних робіт, щоб будинок зберігався в належному стані, втім цього зроблено не було», – каже депутатка та додає, що такі випадки є непоодинокими.

Додамо, що у 2021 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс цю будівлю до переліку пам'яток міста Києва за Голосіївським районом. Однак тоді, у 2022 році Окружний адміністративний суд столиці позбавив будинок цього статусу, і рішення так і не набуло чинності. Уже на початку 2023 року Офіс генерального прокурора подав апеляційну скаргу, і Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи.

«Часто недобросовісні власники свідомо нехтують статусом об'єкта культурної спадщини, і як відбулося, забудовник в судовому порядку оскаржив наказ про внесення «Будинку з комахами» до переліку місцевих об'єктів культурної спадщини», – зазначає Вікторія Муха.

Пізніше, після застосованих Департаментом культури охорони культурної спадщини до забудовника кількох приписів, комунальники спочатку прибрали будівельний паркан біля «Будинку з комахами», пізніше незаконні риштування.

Як виявилося, забудовник за два тижні встиг повністю демонтувати два поверхи та сходи правого під’їзду, а також знищив 3 поверх пам’ятки.

Додамо, у Київраді готують зміни до законодавства у сфері охорони спадщини, аби Верховна Рада надала органам місцевої влади більше повноважень, зокрема викуповувати у недобросовісних власників подібні об'єкти примусово.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!