Із чого складаються вакцини, якими українцям роблять щеплення від Covid-19

2586 0
Їх склад важливо знати, щоб уникнути можливої алергічної реакції після щеплення.
Фото: Mat Napo for unsplash

Фото: Mat Napo for unsplash

Міністерство здоров’я України оприлюднило склад вакцин, які будуть використовуватися для щеплення в країні. Зокрема, це Covieshield/AstraZeneca, CoronaVac та Pfizer.

В Україні вже використовують вакцину Covieshield/AstraZeneca та наближчими днями почнеться щеплення препаратом CoronaVac/Sinovac Biotech. Також очікують на вакцину AstraZeneca південнокорейського виробника SK Bioscience та Comirnaty/Pfizer-BioNTech.

У МОЗ зазначають, що склад вакцин проти Covid-19 залежить від технології, що використовувалася для їх розробки.

Зокрема, вакцини AstraZenecа різних виробників мають однаковий склад. Діюча речовина – це модифікований аденовірус, який містить у собі специфічний білок коронавірусу, який викликає імунну відповідь. Також до складу входять допоміжні речовини, серед них: гідроокис алюмінію та натрій хлорид.

Вакцина Pfizer-BioNTech містять молекули, які вчать клітини виробляти коронавірусні білки, необхідні для формування імунної відповіді.

Щодо китайської вакцини CoronaVac/Sinovac Biotech, то тут діюча речовина інактивований вірус SARS–Cov-2.

У МОЗ наголошують на тому, що склад вакцини важливо знати, щоб уникнути можливої алергічної реакції після щеплення. Якщо ви маєте підозру, що у вас можете бути алергічна реакція, обов’язково зверніться до сімейного лікаря чи терапевта найближчої лікарні.

Інфографіка: Міністерство охорони здоров'я


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!