Комунальному перевізнику Львова виділили 20 млн грн, щоб закрити борг перед ЛАЗ-ом

2673 0
Частина депутатського корпусу вважає, що юридичні підрозділи міської ради не до кінця використали можливості оскаржити рішення суду.
фото: ipress.ua

фото: ipress.ua

Міська рада Львова під час сьогоднішньої сесії проголосувала за меморандум про співпрацю між факторинговою компанією «Оптимум фактор» та трьома львівськими комунальними підприємствами: АТП-1, «Львівтеплоенерго» та «Львівводоканал». Згідно з документом, АТП-1 визнає борги перед факторинговою фірмою у розмірі 19,58 млн, які за допомогою міської ради будуть виплачені в кілька етапів. Натомість «Оптимум факто» з отриманої суми виплатить борги компанії «Львівавтокомплектація», яка заборгувала понад 2,7 млн за водо- і теплопостачання.

Читайте також: Транспортні абсурди: 20 мільйонів за аферу та непотрібні «гармошки»

В основі цієї багатоходівки стоїть закупівля комунальним АТП-1 автобусів ЛАЗ напередодні Євро-2012. За частину з цих автобусів місто не розрахувалося упродовж восьми років. Відтак ці борги викупила факторингова фірма «Оптимум факторинг» і почала вимагати в комунального перевізника.

Як пояснила журналістам директор юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич, загальна сума заборгованості підприємства становила 28 млн грн, однак після укладення угоди її вдалося зменшити до 19,6 млн. По-перше, майже 5 млн грн міська рада виплатила виконавчій службі, а по-друге – отримала дисконт від факторингової компанії.

Крім того, повідомила Пайонкевич, майже три мільйони гривень з цієї суми перерахують «Львівтеплоенерго» та «Львівводоканалу», бо «Оптимум фактор» взяв на себе борги «Львівавтокомплектація», яка була частиною холдингу ЛАЗ і заборгувала за воду і тепло.

Директор юридичного департаменту ЛМР пояснила, що якби не було погоджено цей документ, то в рамках відкритих проваджень виконавча служба почала би арештовувати автобуси АТП-1 та виставляти їх на продаж.

Водночас депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук в коментарі Tvoemisto.tv  розповів, що  місто замало працювало в юридичній площині. За його словами, розгляд справ можна було би поновлювати за нововиявленими обставинами.

«Юридична сторона цього питання недопрацьована. Так, придбали автобуси, так не оплатили частину, а чомусь сьогодні вирішили заплатити, хоча сім років не платили», – зазначив Валерій Веремчук.

Він наголосив на тому, що одразу після купівлі у міських чиновників було багато претензій до якості автобусів, вони часто ламалися, але сьогодні виявилося, що ані АТП-1, ані управління транспорту не виставляло претензій ЛАЗу за поломки.

«Тоді багато говорив міський голова про неякісні автобуси, але насправді реальної роботи, щоби заактувати ці поломки і не платити чи виставляти зустрічні претензії, не було зроблено», – наголосив  Веремчук.

Він розповів, що під час відвідин АТП-1 пропонував в якості виходу з ситуації створити нове підприємство, а на старому залишити борги та судову тяганину, однак ця ідея не знайшла підтримки.

На його думку, частина депутатів проголосувала за такий розв’язок проблеми з огляду на те, що преспектива арешту автобусів виконавчою службою та їх продажу була дуже реальною.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!