Місто прокоментувало знесення вілли «Люсія» у Львові

7774 0
Місто запрошує долучились до відновлення вілли
ФОТО: ZAXID.NET

ФОТО: ZAXID.NET

Історичну віллу «Люсія», яку 16 травня знесли, як об’єкт має бути повернуто у список пам’яток, а за руйнування повинна бути відповідальність. Місто запрошує долучились до відновлення вілли. Про це повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

«Знищення пам’ятки архітектури вілла Люсія – це гидко і соромно. Їі було знищено у найвульгарніших спосіб. Скасовано рішення адмін комісії щодо штрафу за умисне руйнування. А також скасовано рішення Мінкульту про внесення вілли у перелік пам’яток. І користуючись тим, що триває розгляд повторного її внесення – за цей час свідомо віллу зруйнували», – написав Андрій Москаленко.

За його словами, 5 травня на виконавчому комітеті ЛМР публічно звернулись, щоб застерегти зберегти віллу та викликали на місце поліцію. 

«В майбутньому – віллу як об’єкт має бути повернуто у список пам’яток. І має бути відповідальність за руйнування пам’ятки. Всі документи вже давно подані І також застерігаю проектантів, до яких можуть звертатись ці «забудовники»  від проектування там багатоповерхівки. Натомість – навпаки запрошую долучились до відновлення вілли», – додав він.

Нагадаємо, що віллу знесли засновники ОСББ «Свєнціцького-16», які раніше скасували статус памʼятки вілли та штраф, який Львівська міськрада наклала за доведення будівлі до руйнації. 5 травня віллу «Люсія» на вулиці Свенціцького у Львові виключили з Державного реєстру нерухомих пам’яток України. 

У 2017 році власники будинку звернулися до міської влади щодо погодження історико-містобудівного обґрунтування на будівництво багатоквартирного будинку, перший поверх якого мав нагадувати фасад наявної вілли. Виконком відмовився надати ці документи, тож співвласники подали до суду. Галицький районний суд зобов’язав управління видати позитивний висновок щодо спорудження нового будинку. 

Наприкінці 2017 року міська влада встановила накриття на будинку, проте за кілька днів у будівлі завалився дах та обвалилася стеля. У лютому цього року будинок занесли до реєстру нерухомих пам’яток, однак власники почали оскаржувати це рішення у судах. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!