На правах реклами

Як відновлювати економіку на місцевому рівні і що для цього потрібно

490 0
15 квітня у форматі онлайн презентували результати проєкту «REcovery: регуляторні інструменти для економічної відбудови».
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Проєкт «REcovery: регуляторні інструменти для економічної відбудови» впроваджувався Центром економічного зростання «LRHub» за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС. Метою проєкту є сприяння прозорому та ефективному процесу відновлення економіки України через комплекс регуляторних та антикорупційних заходів. Враховуючи, що саме на місцях створюється основний капітал економіки через діяльність та розвиток місцевого бізнесу, важливими процесами економічного зростання є дерегуляція та впровадження економічно доцільних та збалансованих рішень. 

Заступниця Голови Державної регуляторної служби України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації (CDTO) Леся Яблонська зазначила під час пресконференції: «Розвиток регуляторного середовища на місцях сприяє розумінню потреб конкретної громади, що є дуже актуальним в процесах відновлення та відбудови. Адже реальні зміни потребують комплексних рішень».

У межах проєкту Центр економічного зростання LRHub поспілкувалися з мерами Міст Доброчесності, програми, яка має на меті збільшити прозорість та підзвітність шести міст України та впроваджується Антикорупційною ініціативою ЄС про виклики Житомира, Миколаєва, Червонограда, Чернівців, Нікополя та Маріуполя в час війни. 

Попри повномасштабне вторгнення, місцевий економічний розвиток на часі. Громади повинні впроваджувати інструменти для наповнення місцевих бюджетів та подолання викликів війни. 

«Підсилення місцевого економічного розвитку, його відновлення чи покращення шляхом впровадження нових інструментів МЕР є на часі. Одним з найпростіших механізмів економічного зростання є дерегуляція на місцях та впровадження економічно доцільних, збалансованих рішень. Саме тому в рамках проєкту «REcovery: регуляторні інструменти для економічної відбудови» ми розробили перший в Україні курс з регуляторної політики для ОМС, який вже доступний для перегляду на освітній платформі «Зрозуміло», – зазначив керівник Центру економічного зростання LRHub Тарас Хавунка.

«Інвестиційний клімат громади визначається нормативно-правовими актами, які приймаються на місцях. Адже інвестор не прийде в громаду, де відсутні прозорі правила гри. Коли моя команда лише почала працювати, у Володимирській територіальній громаді діяло понад 33 регуляторні акти. Станом на сьогодні їх лише 23. Це стало можливим і завдяки співпраці з Центром економічного зростання LRHub. Сподіваємося на продовження партнерства задля створення прозорих та простих правил гри для бізнесу в нашій громад», – підкреслила начальниця відділу економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій Володимирської міської ради Оксана Виваль.

Перегляд регуляторних актів та оновлення правил гри є вимогою часу. Велика частина регулювань не переглядались з часів незалежності, є застарілими та не виконують необхідних функцій.

В рамках проєкту команда LRHub розробила 5 модельних рішень у 5 сферах: паркування, безоплатне виділення земельних ділянок, встановлення літніх майданчиків закладів громадського харчування, запровадження автоматизованої системи обліку та оплати за проїзд та оренда окремих конструктивних елементів благоустрою (ОКЕБ). Ці рішення можуть бути адаптовані до потреб кожної громади та допомагають покращити бізнес середовище, дерегулювати застарілі процедури і згенерувати додаткові надходження до місцевого бюджету.

Якісне регуляторне середовище впливає не лише на інвестиційний клімат та спроможність громади, але й є ефективним інструментом в процесі боротьби з корупцією.

Заступниця керівника Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) Ірина Шиба зазначила: «Зазвичай, антикорупційна реформа фокусується саме на роботі з антикорупційними інституціями: НАБУ, САП тощо. Проте для нас також важливою є співпраця з громадським сектором, який допомагає інформувати бізнес та громадськість про важливість боротьби з корупцією. І одним з механізмів цієї боротьби є покращення регуляторного середовища, яке сприяє підвищенню прозорості громади. Саме тому EUACI відкрита до співпраці з органами громадянського суспільства».

Прості та зрозумілі правила гри формують інвестиційну привабливість громади та сприяють прозорому діалогу між бізнесом та владою, що є основою позитивних змін у місті. Дуже важливо в процесі здійснення регуляторної політики долучати до роботи та враховувати думки усіх зацікавлених сторін: бізнесу, влади та громадськості. Адже регуляторна політика повинна працювати для бізнесу, а не проти нього створюючи додаткове адміністративне навантаження.

Як підкреслив Володимир Марусяк, депутат Львівської міської ради: «Ми всі говоримо про підтримки бізнесу, але забуваємо, що інколи потрібно просто «не заважати», – фраза, яку ми часто чуємо від підприємців. Цей принцип полягає в тому, щоб не створювати гірших умов, ніж були до того. На жаль, держава, як і місцеве самоврядування, схильна перебирати на себе багато функцій: виконавчі органи в різний спосіб можуть зарегулювати процеси замість того, щоб спростити. Дуже важливо в контексті здійснення регуляторної політики чути бізнес та реагувати саме на їхні потреби».

Місцевий економічний розвиток залежить також і від національної політики, а саме вектору руху, який вона задає.

«Коли ми говоримо про місцевий економічний розвиток, то в першу чергу ми говоримо про прозорість процесів та ефективне врядування на місцях, в тому числі й про ефективне адміністрування місцевих податків. Громадам потрібно надати можливість самостійно адмініструвати місцеві податки, що допоможе збільшити ресурси на місцях та сприятиме ефективному адмініструванню коштів. Саме тому, нещодавно я зареєструвала відповідний законопроєкт, яким ми адвокатували разом з Центром економічного зростання LRHub. Такі ініціативи сприяють місцевого економічному розвитку та підвищують спроможність громад»,  зазначила народна депутатка України Галина Васильченко.

Місцевий економічний розвиток – це основа спроможності нашої країни. Навіть у такий складний час він займає вагоме місце на шляху до перемоги. Адже впровадження економічно доцільних, обрахованих, прозорих та ефективних рішень громади не лише підвищують свою інвестиційну привабливість та комфорт для містян, але й генерують додаткові надходження до місцевих бюджетів. 

Проєкт «REcovery: регуляторні інструменти для економічної відбудови» реалізується за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!