Місяць авторських читань: кого послухати цього тижня

1707 0
Концерт брнянського андеграунду, румунські вірмени, словацькі молоді видавці соціально-культурних часописів, добірна українська поезія – цього тижня буде максимальне стильове, жанрове і національне різноманіття.
Ілюстративне фото: lovelylife.in.ua

Ілюстративне фото: lovelylife.in.ua

Місяць авторських читань продовжується. Львів’ян запрошують щовечора, о 18:30 та 20:00, відкривати для себе культури сусідніх країн через знайомство з гостями найбільшого транскордонного фестивалю центрально-східної Європи.

16 липня, вівторок

18:30 – Мілош Долежал (Чехія). Модерує Софія Челяк.

Журналіст (майже 20 років провів у літературній редакції «Чеське радіо Влтава»); пише поезію, малу прозу, займається публіцистикою і редакційною роботою. Його теми – пам’ять рідної Височини – здебільшого, кривди, несправедливість та терор Другої світової війни і сталінські п’ятдесяті роки. Видав понад двадцять книг.

20:00 – Міруна Влада (Румунія). Модерує Ганна Улюра.

Поетка, її справжнє ім’я – Міруна Тронкота. Мистецький псевдонім вибрала в шістнадцять років, а через два роки видала першу й дуже успішну збірку «Poemextrauterine» («Позаматкові вірші»). Під час дорослішання поезія для неї означала втечу із життя, яке проводила в стінах лікарень і на інвалідному візку.

Читайте також: Де у Львові безкоштовно переглянути кіно просто неба

17 липня, середа

18:30 – Вітргольц (Чехія): концерт

«Радикальне брнянське андеграундне об’єднання поетів, літераторів, митців і музикантів» з 1994 року видає літературні альманахи і виступає наживо з музикоюЯдро групи: митець і перформер Франтішек Коволовський, журналіст Далібор Маняс і Карел Шкрабал.

20:00 – Клаудіо Комартін (Румунія). Модерує Юрій Завадський.

На румунську літературну сцену прийшов двадцятилітнім поетом і за першу ж збірку отримав престижну нагороду імені Міхая Емінеску та став одним із найпомітніших представників так званого «Покоління 2000», яке дало румунській поезії новий, модерний напрям. Далі були інші, не менш успішні поетичні книжки. Головний редактор часопису «Poesis Internaţional», директор видавництва ім. Макса Блехера. Перекладає з французької.

18 липня, четвер

18:30 – Томаш Гучко (Словаччина), модерує Марія Каранець.

Закінчив філософію у Карловому університеті. Працював у Товаристві Франца Кафки, був драматургом у театральному об’єднанні Studio Rote. У 2017 році заснував у Братиславі культурно-суспільний місячник Kapitál, популярний серед столичної словацької молоді. Засновники кажуть, що часопис виник «з великого голоду» - браку платформи, яка би поєднувала якісну заангажовану публіцистику з доброю культурною критикою та ширшими феноменами. Займається публіцистикою та перекладом, пише радіоп’єси та прозу.

20:00 – Габріела Фечору (Румунія). Модерує Юрій Завадський.

Народилася 1993 року, закінчила магістратуру з історії літератури та літературної критики в Університеті Тарґу Муреш (Румунія). Дебютувала 2017 року поетичною книжкою «blister», співпрацювала з численними літературними журналами та онлайнплатформами. Номінована на національну нагороду для поетів-дебютантів Iustin Panța, 2017; поетичної премії Міхая Емінеску за першу книжку, 2018; премії національного фестивалю Ґеорґа Баковіа, 2018; нагороди жіночої літератури Софії Надежде, 2018.

19 липня, п’ятниця

18:30 – Яромір Типлт (Чехія). Модерує Софія Челяк.

Поет, редактор, перформер. Працював драматургом у Малому виставкому залі в місті Ліберець і куратором Галереї «U Rytíře». Дебютував книгою «Koncerto grosso» (1990), далі вийшла низка інших збірок поезії та прози та есеї. Ірина Забіяка пише про нього: «Видаватися почав у 90-ті роки, тоді його називали enfant terrible чеської літератури. Нині він публікує авторські книги-об’єкти, книжки-перформенси, експериментує зі звуковою поезією. При створенні таких мистецьких явищ він співпрацює з іншими митцями, адже шукає спосіб, «як у правильний момент сказати щось у правильний спосіб: щоб це звучало правдоподібно і дивувало, але водночас лишалося оригінальним»».

20:00 – Флорін Лазареску (Румунія). Модерує Ганна Улюра.

Прозаїк, сценарист, організатор книжкового фестивалю в місті Яси. Дебютував у 2000 році збіркою оповідань «Cuiburi de vâsc» («Гнізда омели»), через три роки видав роман. За свіжу сатиричну прозу «Trimisul nostru special» («Наш спеціальний доповідач»), яка вражає сучасні ЗМІ, отримав у 2016 році Велику нагороду для Східноєвропейської літератури на книжковому фестивалі в Лейпцигу, після чого книга була перекладена на десятки європейських мов. Екранізації його творів та фільми за його сценаріями отримали низку нагород престижних фестивалів та «Срібного ведмедя» у Берліні.

Читайте також: Куди піти на тижні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує

20 липня, субота

18:30 – Юрій Іздрик (Україна). Модерує Євгенія Нестерович.

Письменник, музикант, художник, редактор легендарного часопису текстів та візії «Четвер» (1989-2008 рр.), один із засновників «станіславівського феномену» в українській літературі. Окрім незаперечного місця у першій десятці українських живих класиків, має визнання і у інших жанрах: музиканти шанують його як композитора (пам’ятаючи його фортепіанні концерти), його картини знаходяться в приватних колекціях та галереях в Україні і закордоном, а публіка найбільше любить поетичну його іпостась. Впродовж останніх 5 років випустив вже 7 поетичних збірок. Активно долучається до музично-літературних проектів: разом з Грицьком Семенчуком заснував гурт «DrumТИатр», виступає сам та з іншими колективами. 

20:00 – Варужан Восґанян (Румунія). Модерує Ганна Улюра.

Народився 1958 року в м. Крайова у вірменській сім’ї. Голова Об’єднання вірмен у Румунії та сенатор від Національної ліберальної партії, кілька разів був міністром економіки та фінансів, теперішній заступник голови Спілки румунських письменників. Поет, прозаїк. Його відомий у світі історичний роман «Cartea şoaptelor» («Книга шепотів») – вражаюча сага вірменського народу в Туреччині, Вірменії та Румунії XX століття.

21 липня, неділя

18:30 – Катрін Хаддад (Україна). Модерує Євгенія Нестерович.

Українська поетеса із сирійським корінням, кандидатка філологічних наук, Катріна народилася в містечку Соледар Донецької області, виростала в Дамаску. Навчалася в Харкові. Лауреатка літературних премій «Смолоскипу», друкувалася в численних часописах, альманахах, антологіях, активна учасниця літературних фестивалів; перекладає з арабської. Найновіша збірка – «Ніч чужинців» — поетичне двокнижжя, як означує його авторка, побудоване у формі стрічки Мебіуса: у місці склейки перша книга «Вогні і води, води і вогні» переходить у другу книгу «Домівка буття». «Дивовижно, як уперто Катріна Хаддад досліджує межі, як нахиляється над безоднею – і ніби робить зусилля, щоб залишатися зрозумілою, попри отриманий винятковий досвід; намагається не піддатися ані спокусі замовкнути, ані заговорити темною мовою піфії» – пише Остап Сливинський у передмові до збірки.

20:00 – Влад Зографі (Румунія). Модерує Ганна Улюра.

Драматург, прозаїк, есеїст та перекладач. Закінчив фізичний факультет Бухарестського університету, титул доктора наук з ядерної фізики отримав у Парижі. Ще до кар’єри науковця надавав перевагу роботі зі словом в бухарестському видавництві «Humanitas»: «Румунську мову сприймаю як внутрішній орган, який не можна трансплантувати». У прозових творах часто пише на тему морального розпаду, його герої – непристосовані й переможені в чуттєвому та професійному житті інтелектуали. Його протагоніст покірно зізнається: «Я народився без гарантійного талону та інструкції для використання».

Нагадаємо, що всі читання відбуваються у галереї сценографії Театру Лесі Українки, що вул. Городоцькій, 36. Повна програма фестивалю є на сайті фестивалю. Онлайн-трансляції можна переглянути на сторінці фестивалю у фейсбуці. Вхід – вільний.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!