«Моя квартира скинула шкіру». У Львові відкрили виставку стінописів

1297 0
Виставка триватиме до 15 березня.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У понеділок, 6 березня, у Львівському муніципальному мистецькому центрі, що на вул. Стефаника, відбулось відкриття виставки «Моя квартира скинула шкіру». На ній представили трансфери історичних стінописів Львова ХVI – ХIX століть.

Як розповіли у пресслужбі ЛМР, твори монументального мистецтва можна знайти на стінах та стелях багатьох квартир львівського середмістя. У радянський період та у час пострадянської моди на «євроремонт» ці розписи поховали під емалями, фарбами та вагонкою. Сьогодні ж можна поспостерігати за тим, як ці кам'яниці «скидають шкіру», завдяки праці реставраторів та мистецтвознавців. Саме про них і їхню роботу – ця експозиція та освітня програма.

«Кожна квартира мала своє неповторне обличчя і сьогоднішня виставка є присвячена поверненню, скиданню цієї «шкіри». Ми змінюємося разом з тим, як змінюється наше суспільство і наше ставлення до спадщини. Цю спадщину можна знайти також і на стінах, тому сьогодні у нас свято реставрації, разом із реставрацією стінописів», – сказала під час відкриття виставки директорка Муніципального мистецького центру Ляна Мицько.

На виставці представили старовинні стінописи, більшість з яких були оздобленням кам’яниці родини Еміновичів на вулиці Вірменській, у Львові. Тепер вони як окремі історичні об’єкти заповнять галерейні зали Муніципального мистецького центру.

«Незважаючи на те, що зараз військовий час, ми маємо можливість розкривати живу сторону Львова. Ми зараз всі як оголене серце, оголений нерв і демонструємо всьому світу свою душу, яка є прекрасна. І ця виставка - це теж як частина душі Львова», – зауважила Наталія Алєксєєва, керуюча справами виконавчого комітету ЛМР. 

Виставка триватиме до 15 березня. Відвідати її можна щодня з 10:00 до 21:00 на вул. Стефаника, 11 (код на брамі – 27).

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!