У Львові мозаїку біля Винниківського ринку вилучили з-під охорони

2252 0
Йдеться про мозаїку на стіні будинку, яка примикає до головного входу на «Винниківський ринок».
Фото: Westnews.info

Фото: Westnews.info

Восьмий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив позов ПП «Галицький шлях», яке належить депутату Львівської міської ради Олексію Різнику, і постановив виключити з охоронного переліку панно на стіні «Винниківського ринку» через неправильну адресу. Про це повідомили «Наші гроші Львів», посилаючись на відповідне рішення, яке було опубліковане в реєстрі 15 червня.

У жовтні 2019 року для захисту особливо цінних історичних мозаїк виконавчий комітет міськради затвердив «Перелік мозаїчних творів на території м. Львова». Цим рішенням забудовникам заборонили під час будівельних робіт на об’єктах, на яких розміщені ці мозаїки, робити з витворами будь-що, крім ремонту. У цей перелік під номерами 32 і 33 потрапили панно на вулицях Солодова, 3 та Личаківській, 55. Перше розташовано на стіні «Винниківського ринку», зліва від входу, а друге – на глухій стіні житлового будинку, що поряд із ринком.

Йдеться про мозаїку на стіні будинку, яка примикає до головного входу на «Винниківський ринок». На ній зображено двох жінок, які тримають сніп колосків і книгу, поруч також викладений орнамент.

Раніше «Дари Львівщини» звернулась із позовом до виконавчого комітету Львівської міськради, аби виключити мозаїку на будинку біля «Винниківського ринку» з-під дії рішення виконкому, яке приймали для захисту мозаїчних творів від руйнування. Після зміни власника ринку, позивачем став уже «Галицький шлях». За словами представників компаній, включення мозаїк до списку нібито «створює додаткові обов’язки» для них як для власників будівель магазинів. 

Читайте також: Мін'юст виграв справу про привласнення ринків донькою Козловського

Наприкінці жовтня 2022 року Львівський окружний адміністративний суд відмовив «Галицькому шляху» в позові. Проте в апеляції представники компанії довели, що перша інстанція не звернула увагу на їхній довід, що в охоронному переліку вказана неправильна адреса мозаїки на стіні ринку – насправді вона знаходиться не на вулиці Солодова, 3, а на Личаківській, 51. Тому Восьмий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив позов і визнав пункт 32 переліку нечинним. Але мозаїка на стіні житлового будинку на Личаківській, 55 все ще залишається під охороною.

Нагадаємо, що ще у 2021 році компанія, яка отримала два ринки Львова – «Винниківський» та «Підзамче» звернулась із позовом до виконавчого комітету Львівської міськради, аби виключити мозаїку на будинку біля «Винниківського ринку» з-під «охоронного» рішення. «Дари Львівщини» просили визнати протиправним та нечинним пункт 33 у «Переліку мозаїчних творів на території Львова». Під 33-им номером в таблиці вказано мозаїчні твори в опорядженні фасадів та інтер’єрів будинку на вулиці Личаківська, 55. Документ виконком затвердив своїм рішенням ще у 2019 році. Він захищає цінні історичні мозаїчні твори, перелік таких творів визначили після випадку із руйнуванням мозаїки на магазині «Океан».

__________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!