Музика без кордонів: до Львова привезли скрипку Моцарта. Фото

1948 0
Україна стала першою країною на пострадянському просторі, в яку привезли оригінальну власну скрипку Вольфганга Амадея Моцарта з фундації Моцартеум у Зальцбурзі.
Фото: Ганна Аргірова

Фото: Ганна Аргірова

У п’ятницю, 20 липня, у Львові презентували оригінальну власну скрипку Вольфганга Амадея Моцарта в межах Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt. Інструмент виготовив майстер П’єтро Антоніо Далла Коста в Тревізо, Італія, 1764 року.

«Попри те, що ми надаємо інструмент, щоб на ньому грали, ми постійно стежимо за музикантом. Тобто музикант на сцені зі скрипкою, а ми за кулісами її охороняємо», – розповідає під час презентації інструменту директорка Музею та архіву Моцарта Габріеле Рамсауер. – «З іншого боку, музикантам завжди приємно, що хтось цю скрипку за ними носить», – жартує вона.

Варто зазначити, що скрипка не часто покидає межі зальцбурзького музею, зокрема вона була у Японії, Італії, Німеччині, Швейцарії, Литві та Кубі.

«Ми дуже критичні у виборі партнерів та місця, куди відвезти інструмент», – зазначає Габріеле Рамсауер.

Водночас диригент та організаторка LvivMozArt Оксана Линів каже, що це дуже важлива подія для іміджу України у світі.

«Я не очікувала, що нам вдасться привезти скрипку Моцарта на другий раз проведення фестивалю», – додає вона.

Читайте також: Між спокусою та доброчесністю: як у Свірзькому замку поставли оперу  «Алкід». Фоторепортаж

Організаторка фестивалю говорить, що задум привезти скрипку Моцарта до Львова був ще до того, як LvivMozArt провели вперше минулого року. У грудні 2016 року делегація LvivMozArt відвідала фундацію Моцартеума. За словами Оксана Линів, вперше на них у фундації подивилися з пересторогою та недовірою. Попри цей факт, влітку минулого року LvivMozArt відвідав представник фундації та залишився задоволений результатом.

Габріеле Рамсауер презентує оригінальну скрипку Моцарта, яку композитор використовував протягом останніх років життя у Відня 

Окрім того, як зазначає Габріеле Рамсауер, перевагою LvivMozaArt перед іншими країнами та фестивалями був той факт, що це фестиваль присвячений сину Моцарта – Франца Ксавера, адже переважно події організовують на честь Вольфганга Амадея Моцарта.

«Кожен день до нас звертаються з прохання надати оригінальні інструменти, якими володіє наша фундація», – говорить Габріеле Рамсауер.

22 липня на концерті-закритті фестивалю LvivMozArt австрійський скрипаль Франк Стадлер на оригінальній скрипці  Вольфганга Амадея Моцарта виконає скрипковий концерт славетного класика, що торкався цього ж інструменту понад два століття тому, а також концерт Фелікса Мендельсона. Розпочне програму Увертюра Ре мажор патрона фестивалю Франца Ксавера Моцарта. Акомпануватиме оркестр  INSO-Lviv.

Ганна Аргірова,

фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!