У львівському мистецькому центрі відповіли на скандал навколо журналу «Грішниця»

2896 0
Керівництво стверджує, що про них розповсюдили неправдиву інформацію і вирішило влаштувати дискусію.
Фото: Львівський муніципальний мистецький центр

Фото: Львівський муніципальний мистецький центр

Львівський муніципальний мистецький центр звинуватили у пропагуванні порножурналу «Грішниця» фотографки з Луганська Julie Poly. Після цього керівництво вирішило влаштувати дискусію, щоб «відреагувати на звернення небайдужих містян». 

Так, фотографиня Олена Кавкун зробила допис і назвала журнал «пропагандою розпусти і порнографічного сприйняття сексуальності». За її словами, обидва випуски «Грішниці» є у міській галереї – муніципальному мистецькому центрі.

«Можна назвати її еротичним арт-зіном «Грішниця» і виставляти цей продукт фотографки з Луганська, Julie Poly, як вона сама сказала - «з нотками порнографії», – пише вона у себе на Фейсбуку.

Читайте також: Через скандал у Львові звільнили китайського шеф-кухаря

Через скандал, який розгорівся після звернення на «Гарячу лінію міста», керівництво Центру вирішило влаштувати дискусію 14 січня, вважаючи, що секс і мистецтво – дискусійна тема. Центр обіцяє зібрати фахівців, зокрема взяти участь погодилися музикант і галерист Павло Гудімов, сексолог Микита Галапач, юрист Володимир Гончаров. Фотографиню Олену Кавкун до публічної розмови запросили також. 

«Цією публічною розмовою ми реагуємо на звернення небайдужих містян, яке поступило через Гарячу лінію міста та через допис у соцмережах про присутність ненормативного контенту тілесного характеру у Муніципальному мистецькому центрі», – зазначили вони. 

У коментарі Tvoemisto.tv керівниця Львівського муніципального мистецького центру Ляна Мицько повідомила, що в Центрі подаватимуть в суд на ЗМІ, які написали про них неправдиву інформацію. 

«На «Гарячій лінії» була лише одна скарга і це та сама, що згодом з’явилася у Фейсбуку. Та жінка написала дуже багато неправдивої інформації. Журнал виходить за кошти художників, які його створили. Це навіть не журнал, а мистецьке видання. Крім того, міськрада не має жодного стосунку до публікацій», – пояснює вона. 

Читайте також: Львівський спортсмен потрапив у скандал

Ляна Мицько додає, що видання принесли у мистецький центр, як у бібліотеку, і лежить він там на полицях для категорії 18+ вже орієнтовно пів року. 

«Ми це все робимо, щоб були дискусії суспільні, і насправді такі речі можуть бути певним чином переломними для деяких мешканців. Наприклад, завтра матимемо на дискусії сексолога і сексологиню-психіатра, які хочуть порушити питання сексуальної освіти, яка не дозволяє людям відкрито говорити про тіло», – зазначає керівниця.  

Крім того, згідно з інформацією, яку надала Ляна Мицько, патентно-правова компанія Prima Veritas провела експертизу журналу «Грішниця» зазначивши, що вважати його виданням з порнографічним змістом не можна. 

«Оскільки журнал «Грішниця» продається в герметичній упаковці, зі спеціальним маркуванням «Продаж особам, які не досягли 18 років, заборонений», а також має за мету виключно досягнення естетичного ефекту, зорієнтована на доросле населення і не збуджує в аудиторії нижчі інстинкти та не вважається образливою, тому даний журнал не можна вважати періодичним виданням з порнографічним змістом», – йдеться у висновку експертизи. 

Зазначимо, що від 20 листопада 2003 року в Україні діє закон «Про захист суспільної моралі», а розповсюдження порнографії карається статтею 301 Кримінального кодексу України. 

У ньому вказано, що «порнографія – вульгарно-натуралістична, цинічна, непристойна фіксація статевих актів, самоцільна спеціальна демонстрація геніталій, антиетичних сцен статевого акту, сексуальних збочень, зарисовок з натури, які не відповідають моральним критеріям, ображають честь і гідність людини, спонукають до негідних інстинктів, предмети, в яких натуралізовано відтворено статевий акт у всіх фізіологічних подробицях з метою сексуального збудження».

Софія Шавранська 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!