Митник із Львівщини організував безперешкодний виїзд за кордон для себе та знайомих

520 0
Обласна військова адміністрація у квітні видала 30-денний дозвіл на його виїзд за кордон.
Фото: СБУ

Фото: СБУ

Працівники ДБР спільно з СБУ викрили державного інспектора відділу митного оформлення митного поста «Рава-Руська» Львівської митниці, який незаконно під виглядом волонтера перетинав державний кордон, однак жодної волонтерської діяльності не проводив.Також він організував безперешкодний виїзд за кордон для своїх знайомих. Про це повідомила пресслужба ДБР. 

Як встановило слідство, інспектор знайшов пособника, який підробив клопотання начальника одного з районних центрів комплектування та соціальної підтримки Львова. У ньому йшлося, що митник нібито перевозитиме гуманітарну допомогу для потреб Збройних Сил України. На підставі клопотання обласна військова адміністрація у квітні 2023 році видала 30-денний дозвіл на його виїзд за кордон. Завдяки цьому документу він двічі виїжджав до Польщі, однак жодної гуманітарної допомоги до України не доставляв.

Читайте також: У пункті пропуску на Львівщині чоловік за хабар хотів перетнути кордон 

У серпні правоохоронець знову вирішив поїхати за кордон і звернувся до керівника однієї з благодійних організацій з проханням включити його та його товариша до переліку водіїв фонду, які мають право виїзду з України. Завдяки цьому дозволу правоохоронець ще тричі перетинав кордон і знову без гуманітарних вантажів.

За даними СБУ, загалом зловмисник налагодив дві схеми, які дозволяли йому та його знайомим безперешкодно виїжджати за кордон. До першої схеми він залучав свою родичку, яка є директоркою благодійної організації. Встановлено, що жінка оформляла військовозобов’язаних як перевізників гуманітарної допомоги. Для реалізації іншої схеми митник використовував підроблені звернення одного із РТЦК та СП, на підставі якого вносились відповідні відомості в електронну систему «Шлях», що дає право на виїзд з України.

Тож митника підозрюють в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 332 та ч. 5 ст. 27 - ч. 1 ст. 358, ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 358 КК України). Йому загрожує позбавлення волі на строк до 7 років. За клопотанням ДБР суд обрав фігуранту запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внесення застави – 187,8 тис. грн.

Слідство триває, встановлюється повне коло осіб, причетних до протиправної діяльності.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!