На Дрогобиччині скажена собака покусала трьох людей

824 0
Собаці було 8 років, після інциденту вона померла.
Умовне фото

Умовне фото

У Бистриці, що на Дрогобиччині, хвора на сказ собака покусала троє людей. У селі та його 5-кілометровій зоні запровадили карантин. Про це повідомили у Дрогобицькій РВА. 

«Державною надзвичайною протиепізоотичною комісією при Дрогобицькій РВА у селі Бистриця Дрогобицької громади та їх 5-ти кілометровій зоні ( с.Новошичі, с.Ортиничі, с.Биків) накладено карантинні обмеження  терміном на два місяці», – йдеться у повідомлення. 

Читайте також: Де на Львівщині можна зробити вакцину від сказу

Відомо, що напередодні собака віком восьми років покусала трьох людей і після цього загинула. А 5 січня з Львівської регіональної державної лабораторії надійшло підтвердження про наявність вірусу сказу у тварини.

«На місці загибелі собаки, а також на подвірʼї проведено дезінфекцію. У зв’язку з цим у с.Бистриця буде проводитися до вакцинація всіх собак та котів. Карантинні обмеження діятимуть до 8 березня 2024 року включно за умови відсутності нових випадків захворювання»– повідомили в РВА.

Читайте також: Що робити, якщо вас вкусив собака. Поради від МОЗ

У МОЗ наголошують, що не варто чекати перших симптомів хвороби для звернення до лікаря. Навіть якщо укус був не до крові, імовірність зараження все одно є. Тому варто дотримуватись простих правил:

  • Негайно та ретельно промийте уражене місце великою кількістю води з милом. Ця проста процедура має важливе значення і може врятувати життя.

  • Дезінфікуйте рану антисептичним засобом на основі спирту чи йоду (перекис водню не допоможе).

  • Зверніться до найближчого медзакладу. Якщо немає впевненості в тому, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення антирабічною вакциною.

  • Якщо є можливість, зверніться до ветеринарної служби з твариною щодо якої у вас є підозра на сказ для її обстеження. За можливості тварину треба помістити під карантин на 10 днів для нагляду. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена сказом. Якщо тварину неможливо знайти та протестувати, необхідно провести повний профілактичний курс щеплень.

  • Завжди вакцинуйте від сказу домашніх тварин (собак та котів).

  • Зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов’язана з ризиком зараження, зокрема, якщо ви працюєте ветеринаром, єгерем, лісником, у лабораторіях, які працюють з тваринами.

Нагадаємо, нещодавно Державна надзвичайна протиепізоотична комісія зняла карантинні обмеження у селі Нагуєвичі.

___________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!